Geconcentreerd

De wereld is ingewikkeld geworden. De ene persoon kan er gemakkelijker mee omgaan dan de andere. Het is duidelijk dat wanneer je neurologische of psychische problemen hebt, je dan meer moeite kunt hebben met veranderingen. Maar ook als je het druk hebt kun je het overzicht kwijtraken. Er komen steeds meer prikkels op ons af en de wereld van vandaag is absoluut niet die van morgen. Veranderingen gaan zeer snel en het is belangrijk ons af te vragen tot op welke hoogte we er met z’n allen gelukkiger van worden.

Ik lees veel over veranderingen, zoals van medicijnen of van verpakkingen ervan. En je hoort weleens dat er fouten gemaakt worden in dosering door verplegend personeel. Geconcentreerd bezig zijn lijkt me essentieel voor dit werk. Ik zie in instellingen soms dat degene met het uitdelen van medicijnen als taak, een oranje hesje aan heeft. Daarop staat dan de tekst dat die persoon niet gestoord mag worden. Een goede zaak.

Ik verbaas me er steeds weer over dat een klein tabletje zo veel invloed kan hebben op je lichaam. Ook vond ik het als kind al bijzonder hoe vanuit homeopathie gesteld werd dat zeer kleine hoeveelheden grote invloed zouden hebben

Ik heb al moeite met verandering van verpakkingen van levensmiddelen en huishoudelijke artikelen

Nou heb ik al moeite met verandering van verpakkingen van levensmiddelen en huishoudelijke artikelen. Hoeveel moet ik nu gebruiken van de kleinere versie van mijn wasmiddel wanneer er geconcentreerd op staat? En werkt een druppel van het geconcentreerde afwasmiddel echt net zo goed? Is het theezakje nu voor een theepot of theekopje? Dosering is belangrijk.  Ik herinner me nog dat er op het nieuws kwam dat een winkelketen per ongeluk met kerstmis een te grote hoeveelheid alcohol in een recept had vermeld. De gevolgen zouden groot zijn.

Dat het ook zeker serieus wordt als we het over medicijnen, hebben is duidelijk. Geconcentreerd te werk gaan is dan heel belangrijk bij de inname ervan, maar zeker ook bij de bereiding en verstrekking. In een interview met Trudy van Geffen, voorzitter van beroepsvereniging Optima Farma, las ik het volgende: ‘Naast landelijke regels, heeft elke verzekeraar ook weer eigen maatregelen. Intussen zijn apothekersassistenten aan de balie voornamelijk bezig met het uitleggen van maatregelen en de gevolgen die wijzigingen met zich meebrengen, zoals het preferentiebeleid en medicijntekorten.’De voorzitter vroeg aandacht voor het belangrijke werk van de leden en erkenning van de problemen.

Ook agressie aan de balie komt helaas vaak voor. Deze week werd er al over bericht. Meer dan de helft van de apotheken in ’t Gooi bleef een ochtend dicht omdat apothekers de agressie van cliënten aan de balie beu zijn. Ze vragen aandacht van publiek, politiek en zorgverzekeraars voor versoepeling van het preferentiebeleid en oplossen van het geneesmiddelentekort. Veranderen van medicijnen levert veel weerstand op en vaak krijgen apothekers en assistenten de volle laag. Het is belangrijk dat hier een einde aan komt zodat zij geconcentreerd te werk kunnen gaan.

Delen