Gedeelde verantwoordelijkheid
De Nederlandse Zorgautoriteit stelt dat ziekenhuizen verzekerden geen informatie mogen geven die hen ongerust kan maken over hun zorgverzekering. Ze koppelt dit niet aan een concrete casus, maar iedereen die het nieuws heeft gevolgd, weet dat de berichtgeving van Haaglanden Medisch Centrum mede de aanleiding vormt voor de waarschuwing.
De toezichthouder is uiterst kritisch over verzekerden waarschuwen dat contractonderhandelingen niet naar tevredenheid verlopen en stelt zelfs dat in dit verband sprake kan zijn van misleiding. Een stevige term, maar het is wel verklaarbaar waarom ze die gebruikt. Het gaat immers over contractonderhandeling die nog gaande zijn. En als daarin één partij de publiciteit zoekt, kan dit die onderhandelingen beïnvloeden. Die onderhandelingen zijn bedoeld om tot afspraken te komen die betrekking hebben op de verzekerde/patiënt. Die kan de reikwijdte ervan niet overzien omdat hij onvoldoende kennis heeft over zaken als omzetplafonds, hoofdlijnenakkoorden of JZOJP.
‘Als één partij de publiciteit zoekt, kan dit de contractonderhandelingen beïnvloeden’
Omdat de onderhandelingen nog gaande zijn, kan de verzekerde/patiënt er nog geen conclusies uit trekken. Natuurlijk is dit nadelig voor die verzekerden die voldoende tijd willen nemen voor een goed onderbouwde afweging of ze in 2022 bij dezelfde zorgverzekeraar willen blijven als in 2021, of willen overstappen naar een andere. Maar de verantwoordelijkheid om dit mogelijk te maken rust wel bij twee partijen. Al voor de afronding als een van die twee partijen eenzijdig naar buiten treden met de boodschap ‘Beste verzekerde, het dreigt te mislukken’, werpt vraagtekens op of dit ook als een gedeelde verantwoordelijkheid wordt gevoeld.
11 reacties
De oude regentenkramp, Frank. Verzekeraars mogen zorgverleners ongestraft onder schot houden, chanteren en afknijpen, en als je daar wat van zegt, is het NZa niet te beroerd om de kant van zorgverzekeraars (de bovenliggende partij te kiezen, je hebt als zorgverlener NIETS in te brengen tegen die inkopers, want zij hebben ALLE macht. L’histoire se repete. De verzekerden krijgen de rekening gepresenteerd door vrekkerige verzekeraars, want zij worden onvoldoende op tijd geinformeerd. Misschien moet je dit ZV-gedrag eens van de kant van de verzekerden bekijken, laats staan van de kant van als citroenen uitgeknepen, wankelende en uitgemergelde zorgverleners.
nico terpstra
13 december 2021 / 14:18De ziekenhuizen zijn nu niet echt de uitgeknepen citroenen Nico. Er moet beslist meer geld naar de eerste lijn, waarin jij als huisarts actief bent. Maar dat geld moet wel ergens vandaan komen. En gelet op het hoofdlijnenakkoord medisch-specialistische zorg spelen de ziekenhuizen daarin een belangrijke rol. Die hebben zich door fusies sinds de komst van het huidige stelsel goed gewapend tegen ‘uitgeknepen worden’ en zijn daarmee beslist niet de onderliggende partij in deze discussie.
Frank van Wijck
13 december 2021 / 14:26. De verzekeraars blijven wind zaaien, maar zullen vermoedelijk op termijn storm oogsten. Blijkbaar interesseert ze dat niet echt
Nico Terpstra
13 december 2021 / 23:32Zorgverzekeraars maken geen winst, een veel gehoorde en vaak herhaalde misvatting. Ze bouwen wel reserves op. Daarvan plukken de verzekerden de vruchten omdat met die reserves de jaarlijkse premiestijging in de hand wordt gehouden.
Frank van Wijck
14 december 2021 / 08:48Juist. reserves dus maar inzetten, opdat de verzekerden er vruchten van plukken!
Je zegt zelf: ‘ Er moet beslist meer geld naar de eerste lijn, waarin jij als huisarts actief bent. Maar dat geld moet wel ergens vandaan komen.’
Begin daar. eerste lijn versterken.
Het eigen vermogen van CZ is 25 miljard euro ( verplichte) zorgpremie.
En je dan afvragen waar het geld vandaan moet komen?
Komop zeg.
E.Kriek
14 december 2021 / 15:03De reserves uitgeven aan versterking van de eerstelijns zorg werpt na verloop van jaren vruchten af. Dat is geen big bang. In de tussentijd blijven de zorgkosten nog oplopen, wat zich vertaalt in een premiestijging die niet kan worden gedempt door inzet van de reserves omdat je die zojuist hebt uitgegeven. Het gevolg: ontevreden verzekerden die hun koopkracht zien dalen en naar de politiek wijzen voor een oplossing. Catch 22.
Frank van Wijck
14 december 2021 / 15:59De zorgkosten lopen op?
De kosten van dit zorgstelsel lopen op.
Dat is wat anders.
Niks catch 22.
Hoewel; misschien heb je gelijk.
Er zijn 22 catchers, en bijna 18 miljoen pitchers.
E.Kriek
14 december 2021 / 20:14Zorg kost nu eenmaal geld. En hoe meer we er gebruik van maken en hoe meer mogelijkheden ervoor beschikbaar komen, hoe meer geld het kost. Maar is het in Frankrijk beter geregeld voor zover je dat kunt overzien?
Frank van Wijck
15 december 2021 / 08:58Ik ga graag later in op je vraag over Frankrijk.
Maar, on topic:
Hoe komt het dat er zo weinig aandacht is voor het werk van bijvoorbeeld Marjet Veldhuis?
Prikkelend toch voor iedereen die zich met de zorg bezig houdt?
Een citaat:
” De zorg wordt onbetaalbaar zeggen ministers, zorgverzekeraars en verschillende experts al jarenlang. Maar ligt dat echt aan de zorg? Marjet Veldhuis werkt haar hele leven al in de zorg en kent de zorgsector van haver tot gort. Ze zag bijzondere dingen in haar loopbaan en vroeg zich af waar het zorgbudget van € 115 miljard per jaar naartoe gaat. Wat komt er ten goede aan patiënten? Hoeveel gaat er naar mensen die IN de zorg werken en hoeveel naar organisaties die AAN de zorg werken?
Wat ze ontdekte, is onthutsend: de zorg is terechtgekomen in een inefficiënt, geldverslindend systeem, waar niet de patiënten centraal staan, maar het systeem waar veel mensen geld aan verdienen. Een systeem dat zichzelf in stand houdt.”
Boodschappers van het onwelgevallige.
Een echte zorgjournalist negeert dat. Ja toch?
E.Kriek
15 december 2021 / 20:57De groei van de zorgkosten is behoorlijk stelselonafhankelijk, is de genoegzaam bekende uitkomst van internationaal vergelijkend onderzoek. Daarom stelde ik je die vraag over Frankrijk. Ik was benieuwd naar je ervaringen daar, voor zover je die kunt duiden.
Wat systemen betreft die zichzelf in stand houden zou ik zeggen: gelukkig maar. Aan een systeem dat zichzelf om zeep helpt hebben we niet zoveel. Zeker niet als het zoiets essentieels is als een zorgsysteem. Mensen zijn afhankelijk van die zorg. Iedereen die daarin of daaraan werkt verdient daar zijn geld aan. En dat dit niet zou mogen gelden voor die tweede groep lijkt mij een onhoudbare stelling. Een systeem vraagt ook om beleidsontwikkeling, onderhoud en toezicht.
Frank van Wijck
15 december 2021 / 21:28Heb je nog inhoudelijk commentaar op het verhaal van Edwin Brugman over de “duikende zorgverzekeraars”?
Want dat artikel verwoordt eigenlijk wat ik al vanaf het begin wilde zeggen:
1 ‘Het eigen vermogen van CZ is 25 miljard euro ( verplichte) zorgpremie.
En je dan afvragen waar het geld vandaan moet komen? ‘
2 ‘De zorgkosten lopen op?
De kosten van dit zorgstelsel lopen op.
Dat is wat anders.
3 ‘ Wat komt er ten goede aan patiënten? Hoeveel gaat er naar mensen die IN de zorg werken en hoeveel naar organisaties die AAN de zorg werken?
Wat ze ontdekte, is onthutsend: de zorg is terechtgekomen in een inefficiënt, geldverslindend systeem, waar niet de patiënten centraal staan, maar het systeem waar veel mensen geld aan verdienen’
‘Als ze hun zorgplicht niet serieus nemen, kunnen we er beter weer overheidsinstellingen van maken. Dan kunnen de reserves nuttig worden besteed, en wellicht nog veel kosten worden bespaard. De zorg kan die gelden beter gebruiken, het is zonde het te laten staan op de balans van een aantal private bedrijven die duiken voor hun verantwoordelijkheid. ‘
Met je ‘beleidsontwikkeling, onderhoud en toezicht. ‘
E.Kriek
24 december 2021 / 19:38