Geldzorgen kleinere ziekenhuizen

Volgens een onderzoek van accountantsorganisatie BDO zouden tien tot vijftien ziekenhuizen financiële problemen hebben en failliet kunnen gaan. Dat meldt het AD vandaag.

 

 

Uit het onderzoek zou blijken dat kleinere, weinig gespecialiseerde ziekenhuizen vaak last hebben van concurrentie van veel andere klinieken in de buurt. BDO-voorzitter Chris van den Haak stelt in het AD dat zij moeite zouden hebben om rekeningen te voldoen, geen financiële bufffer hebben en nauwelijks winst maken.

De accountantsorganisatie noemt onder meer Bernhove in Veghel, het Orbisch Medisch Centrum in Sittard-Geleen en het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer als voorbeelden van ziekenhuizen waarbij de financiën niet op orde zouden zijn.

Kleine ziekenhuizen moeten zich van de overheid meer specialiseren en grotere ziekenhuizen de ingewikkelde behandelingen laten uitvoeren omdat die dat beter zouden kunnen. Deze behandelingen leveren relatief veel op en de kleinere ziekenhuizen lopen daardoor grote bedragen mis. De Nederlandse Zorgautoriteit vreest dat een aantal van deze ziekenhuizen moet sluiten als zorgverzekeraars alleen nog maar behandelingen in specifieke ziekenhuizen gaan vergoeden. Op dit moment al worden behandelingen in sommige klinieken nog maar deels vergoed.

Lees verder bij het AD.

Delen