Geneesmiddel uit productie

Ignace Schretlen
Ignace Schretlen is publicist, beeldend kunstenaar en voormalig huisarts. Lees alle artikelen van Ignace Schretlen

Het is niet druk bij de apotheek, maar de twee vrouwen die worden geholpen hebben beiden problemen. Ik wacht geduldig. Plots gilt één van hen bijna hysterisch: ‘En hoe moet dat nu de rest van mijn leven?’ De assistente legt keurig uit dat er een goed alternatief voor haar oogdruppels bestaat. Wanneer ik aan de beurt ben om mijn medicatie af te halen ontbreken de flacons Denorex Rx shampoo. Heeft de huisartsassistente dit vergeten door te geven? Nee, het middel wordt niet meer gemaakt. ‘En er is geen alternatief,’ krijg ik direct al te horen.

En hoe moet dat nu de rest van mijn leven? Ik gebruik Denorex RX shampoo al meer dan drie decennia voor een zeer hardnekkige hoofdhuidaandoening. Andere middelen zoals Selsun shampoo hebben nooit geholpen. Toch krijg ik het advies om dit middel opnieuw uit te proberen. Verbouwereerd verlaat ik de apotheek. Thuis ligt nog één onaangebroken verpakking die eerder dit jaar is afgeleverd. Hierop staat dat Pfizer B.V. de registratiehouder is. Maar daar krijg ik te horen dat de registratie vorig jaar is overgenomen door GlaxoSmithKline (GSK). Waarom?

GSK meldt mij in een mail : ‘Wij kunnen bevestigen dat de registratie is overgegaan naar aanleiding van de merger tussen Pfizer Consumer Healthcare en GSK Consumer Healthcare, in juli 2020. Helaas kan GSK de levering niet meer voorzien vanaf eind maart 2021.’ Telefonisch krijg ik te horen dat een ‘merger’ zoiets als een fusie is. Nu kan ik mij voorstellen dat Denorex RX sinds de productie van het COVID-vaccin door Pfizer B.V. in financieel opzicht geen zoden meer aan de dijk zet, maar daar laten noch Pfizer noch GSK zich over uit.

Op 19 februari 2021 stuurde GSK een brief naar alle apotheken betreffende ‘Discontinuering Denorex RX 200 ml shampoo Nederland.’ ‘Discontinuering’ is in dit geval een mooi woord voor het staken van de productie. ‘We hebben deze moeilijke beslissing moeten nemen omdat de leverancier van het actieve ingrediënt heeft besloten om te stoppen met de productie. Een toegewijd team heeft hard gewerkt om een oplossing te vinden om het product op de markt te houden, maar helaas hebben we geen geschikt alternatief kunnen vinden dat aan onze kwaliteitseisen voldoet.’

‘Hoe moet dat nu de rest van mijn leven?’

Hoe denkt de rest van Nederland hierover? Op www.verantwoordkiezen.nl/denorex-shampoo/ tref ik bijna veertig reacties van lotgenoten. In de VS worden onder de naam Denorex enkele shampoos verkrijgbaar maar geen hiervan komt overeen met de Nederlandse variant. Toch is er hoop: de online apotheek eFarma biedt wel een alternatief: Tarmed shampoo. De klantenservice schrijft mij: ‘Tarmed is een buitenlands alternatief voor de Denorex. Dit is een identiek middel alleen met een andere naam. (…) Het IGJ is aan het onderzoeken of u mag doorgaan met (…) Tarmed (…).’

Mijn lot ligt dus in handen van de inspectie. Een woordvoerder van de IGJ mailt mij echter: ‘IGJ gaat (…) niet over de registratie van geneesmiddelen. De vergunninghouder van het betreffende product kan een aanvraag doen bij het College ter beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) voor de registratie van Tarmed in Nederland. Dit is tot op heden niet gebeurd.’ Ik vraag eFarma beleefd om een reactie op de mail van de IGJ maar die blijft uit.

Aanvullende vragen aan GSK worden door het bedrijf – niet geheel foutloos – in het Engels vertaald en op 18 november 2021 beantwoord. De ‘joint venture’ tussen Pfizer en GSK was al voorzien in 2019 en staat dus los van de productie van het COVID-vaccin. Op mijn vraag of ik mij tot rechtstreeks tot de leverancier van ‘het actieve ingrediënt’ Denorex RX shampoo kan wenden om meer te weten te komen over de stopzetting van de productie krijg ik te horen, dat dit niet kan. ‘Het actieve ingrediënt’ is een koolteeroplossing, een middel uit de oude doos. De KNMP is er bepaald niet enthousiast over (6). Maar het werkt wel en in Nederland is geen alternatief. Hoe moet dat nu de rest van mijn leven?

9 Reacties Reageer zelf

 1. Een inspecteur
  Geplaatst op 8 december 2021 om 18:23 | Permalink

  Elke apotheker in Nederland mag ten behoeve van zijn/haar eigen patiënt, mits op basis van een bewustheidsverklaring van de voorschrijver waarin de medische noodzaak wordt onderbouwd, een geneesmiddel dat niet in Nederland geregistreerd is, invoeren en ter hand stellen. Regeling Geneesmiddelenwet 3.17

  Nu nog die apotheker vinden!

 2. Ignace Schretlen Ignace Schretlen
  Geplaatst op 8 december 2021 om 23:00 | Permalink

  Veel dank voor uw reactie! Daar ben ik erg blij mee.

  Hiermee zijn veel mensen die Denorex RX gebruiken, geholpen.

 3. Syl
  Geplaatst op 26 februari 2022 om 20:39 | Permalink

  Beste Ignacee,

  bedankt voor het uitzoeken en het delen van de informatie. Ik gebruikte net als u al heel lang, en met tevredenheid, de Denorex RX shampoo. Ik denk al wel zo een 20 jaar. Dat het mij zo goed helpt is vooral te danken aan de samenstelling (en dus net zo goed dankzij de hulpstoffen en de verhoudingen ervan). Dit omdat precies hierdoor de schilfers loskomen. Salicylzuur, hormonen creme’s, cetiol V etc. etc. doen voor mij hierin helemaal niets.

  Helaas heeft de Tarmed een enorme waslijst aan ingrediënten, waardoor het een geheel andere samenstelling, en dus toch ook een geheel andere shampoo betreft, ondanks dat er ook koolteer in zit. Er zitten bovendien ingrediënten in die niet prettig zijn voor mijn hoofdhuid ivm gevoelige huid.

  En daarnaast, wanneer het succes enkel te danken zou zijn aan de koolteer, dan zou de koolteerzalf ook goed moeten helpen, maar dit doet voor mij helemaal niets. Dat de Denorex RX mij zo goed helpt, is dus net zo goed te danken aan, zoals ik al schreef, de overige stoffen.

  Helaas heb ik ook geen succes met de selsun, ketoconazole, betamethasone, topicorte etc.

  Ik heb tijdens het gebruik weleens gedacht: ‘Als ze maar nooit stoppen met het produceren ervan’, Deze gedachte/vrees werd luider toen het een paar keer niet leverbaar was wegens productieproblemen. Maar al die tijd dacht ik dat dit vast een ongegronde angst was omdat er immers best wat patiënten zijn die dit medicijn gebruiken. Maar helaas…

  Net als u hebt ik zoiets, en nu? Bij mij gaat het gepaard met haaruitval, wat zonder de Denorex RX toeneemt, evenals de jeuk etc. Verschrikkelijk.

  Het is spijtig dat het simpele feit dat het mensen zo goed helpt, in deze wereld geen reden is voor de farmaceut om het te blijven produceren. Mijn hoop is dat een andere farmaceut het in de (liefst nabije) toekomst gaat oppakken en het gaat produceren met exact dezelfde verhouding aan ingrediënten, dus inclusief de hulpstoffen. Het zal waarschijnlijk niet door de apotheker zelf gemaakt kunnen worden.

  Veel succes, en nogmaals dank voor uw verhaal en informatie.

  Met vriendelijke groet,
  Syl

 4. Ignace Schretlen Ignace Schretlen
  Geplaatst op 26 februari 2022 om 21:19 | Permalink

  Beste Syl,

  Veel dank voor uw reactie. Deze blog leidde ook langs andere wegen tot nogal wat reacties. Ik ben zes jaar blogger, was daarvoor jarenlang columnist en maakte meer dertig jaar elke dag een teletekst-bericht over een medisch onderwerp. Mijn ervaring is dat het steeds lastiger wordt om over dit soort ontwikkelingen te schrijven. Steeds weer stuit je op dingen die het daglicht niet kunnen verdragen. Als publicist ben je enorm kwetsbaar. Ook bij dit verhaal kreeg het gevoel dat er ‘ruis’ was (laat ik mij maar heel voorzichtig uitdrukken): er lijkt iets niet te kloppen maar wanneer je denkt te weten in welke richting je het moet zoeken, worden of blijven deuren gesloten. Er spelen allerlei belangen – vooral financiële belangen – een rol maar het valt mij ook op dat de ‘officiële autoriteiten’ verstek laten gaan wanneer puntje bij paaltje komt of mij simpelweg de rug toekeren. Ik kan er in elk geval níet op bouwen. Na plaatsing heeft er trouwens ook een verzoek gedaan om een link weg te halen omwille van de privacy. Dat is direct na het verzoek gedaan.

  Hartelijke groet,

  Ignace

 5. Syl
  Geplaatst op 27 februari 2022 om 12:50 | Permalink

  Beste Ignace,

  Bedankt voor uw reactie. Ik deel het gevoel dat er iets niet klopt. De reden die genoemd wordt door de farmaceut voor het stopzetten van het produceren van de Denorex RX, zet bij mij grote vraagtekens. Koolteerzalf is bijvoorbeeld gewoon nog leverbaar, en dit ook zonder leveringsproblemen. Wanneer de leverancier van het actieve ingrediënt heeft besloten om te stoppen met de productie, dan had de farmaceut het actieve ingrediënt in vervolg toch kunnen afnemen bij een andere leverancier? Koolteer is als ingrediënt immers gewoon nog te verkrijgen, en is dus ook nog steeds goedgekeurd. Ik heb laatst nog een zalf met o.a. koolteer bij mijn apotheker afgehaald. Maar helaas doet de zalf niks voor mij.

  Ik zag laatst nog een bericht van een moeder voorbij komen die op zoek is naar een flesje Denorex RX, voor haar dochtertje van 11 waarbij enkel deze shampoo helpt. Het helpt jong en oud, en er zijn zoveel mensen die het al 20/30 jaar zonder problemen en met veel succes gebruiken.

  Misschien een goed onderwerp voor het programma Radar. Ik vind het namelijk van de zotte dat een farmaceut ineens kan stoppen met een medicijn dat zoveel mensen al zo lang zo goed helpt.

  Hartelijke groet,
  Syl

 6. Ignace Schretlen Ignace Schretlen
  Geplaatst op 27 februari 2022 om 19:02 | Permalink

  Beste Syl,

  Ik heb de redactie van Radar getipt.

  Hartelijke groet,

  Ignace

 7. Syl
  Geplaatst op 1 maart 2022 om 18:29 | Permalink

  Bedankt voor je bericht Ignace. Ik heb intussen een bericht gestuurd naar de Psoriasispatiënten Nederland, ook om hen te vragen of ze iets kunnen betekenen. Ik heb van hen vandaag het bericht ontvangen dat sinds 1 januari een landelijke apotheek de Denorex shampoo nagenoeg namaakt. Het heet dan geen denorex shampoo meer , maar Levomenthol/koolteer shampoo. De apotheek die Denorex shampoo nagenoeg namaakt zou zijn: Infinity pharma, adres: Munsterstraat 4, 7575 ED Oldenzaal. Tel: 0541 585600, e/mail: assistent@infinitypharma.com.

  Het betreft dan dus Koolteer/Levomenthol Shampoo 75/15mg/G IP Er is een recept voor nodig van de behandelend arts. Als ik het correct begrepen heb kan het recept gedeclareerd worden bij de zorgverzekeraar, maar dit kan voor de zekerheid nagevraagd worden.

  Hopelijk gaat het om dezelfde samenstelling als de Denorex shampoo, ik ga dit de producent binnenkort vragen.

  Groetjes,
  Syl

 8. Ignace Schretlen Ignace Schretlen
  Geplaatst op 1 maart 2022 om 22:00 | Permalink

  Uitstekend werk, Syl! Toen ik als huisarts begon, kon ik zeker
  wat betreft dermatologische producten zelf iets samenstellen
  en op recept uitschrijven. Apothekers beheersten de kunst om
  zelf deze middelen te bereiden. Tegenwoordig gebeurt dat nog
  maar mondjesmaat.

  De vergoeding is een ander hoofdstuk maar Denorex RX werd
  wél vergoed. Het zou reëel zijn wanneer een gelijkwaardig
  alternatief ook vergoed zou worden. In eerste instantie zou
  Infinity Pharma dat kunnen en moeten natrekken.

  Dank voor je onderzoekswerkt!
  Hartelijke groet.,

  Ignace

 9. Syl
  Geplaatst op 2 maart 2022 om 21:14 | Permalink

  Heel graag gedaan! Volgens Psoriasis Nederland komt de shampoo vanaf 1 februari in aanmerking voor vergoeding. Dat is dus wederom goed nieuws! Het is alleen nog wat omslachtig. Het recept moet dan naar deze apotheker, dus Infinity Pharma, waarop de shampoo thuisgestuurd wordt, en gedeclareerd dient te worden. Hopelijk gaat dit in de toekomst soepeler, en kan de eigen apotheek het in de toekomst bij Infinity Pharma afnemen en declareren.

  Het zou de voormalig maker van Denorex RX sieren wanneer ze mensen met vragen en opmerkingen hierop attenderen. Ik lees veel berichten van mensen waartegen hun eigen apotheker zegt dat het definitief uit de handel is vanwege bijwerkingen, en dat er geen vervangend middel is. Hopelijk bereikt de informatie, dat er dus wel een vervangend middel is, o.a. op deze manier andere mensen.

  Jij ook nogmaals bedankt, en het allerbeste!

  Hartelijke groet,
  Syl