Gesloten deur

Bent u inwoner van Bussum en wilt u vanochtend even snel langs de apotheek op weg naar uw werk of de sportschool? Best kans dat u voor een gesloten deur staat omdat die deur tot 12.00 uur dicht blijft.

Mocht dit zo zijn, dan zal het zeker bij een aantal mensen een vloek ontlokken, maar daar gaat het nu net om. Zo’n vloek klinkt immers juist heel vaak niet buiten de apotheek maar gewoon aan de balie. Ook wordt weleens gedreigd of zelfs een klap uitgedeeld. Dagelijks ervaart 35 procent van de apotheken agressie aan de balie, wekelijks is dat 75 procent. Klanten zijn boos dat ze moeten bijbetalen of dat ze genoegen moeten nemen met een vervangend geneesmiddel omdat hun vertrouwde doosje niet leverbaar is.

Dagelijks ervaart 35 procent van de apotheken agressie aan de balie, wekelijks is dat 75 procent

De tekst die dit nieuwtje vermeldt, spreekt van een stil protest. Het feit dat er ‘advertorial’ boven staat, suggereert dat het een boodschap is van een individuele apotheker die er even niet meer tegen kan. Het bericht is op social media ook nauwelijks gedeeld, dus het blijft in ieder geval een heel klein protest. Veel effect zal het dan ook niet hebben. Al kun je je afvragen of dit anders zou zijn als een veel groter aantal apotheken eens een ochtend zijn deuren gesloten hield. 

Op dit moment voert SIRE de campagne #doeslief, die zich op een veel grotere schaal afspeelt. Ook van die campagne kun je je afvragen of de schreeuwers, schelders, bumperklevers, korte lontjes, asocialen, pestkoppen, herrieschoppers, treiteraars en spugers op wie die gericht is zich er iets van aantrekken. Maar toch kun je er sympathie voor hebben. Voor die stille apotheker heb ik dat in ieder geval ook. Die schelders zouden ook gewoon de vraag kunnen stellen: ‘Leg eens uit waarom’.

Delen