Gevarieerd Guernsey

Er zijn maar weinig eilanden in Europa die op een klein oppervlak – pakweg de helft van Texel – zó veel te bieden hebben als Guernsey. Naast een dicht netwerk aan wandelroutes en een groot aanbod van restaurants biedt dit Kanaaleiland als extra attractie een directe
bootverbinding met het nabijgelegen Sark en Herm.

Tekst: Anne Wesseling | Beeld: Visit Guernsey

The Little Chapel op Guernsey, half verscholen tussen de bomen aan een van de vele smalle weggetjes op het eiland, is een gebedshuisje waar met passen en meten net acht mensen in kunnen. Van zijn grootte hoeft The Little Chapel het dus niet te hebben; het zijn vooral de muren van deze best bezochte attractie van Guernsey waarop bezoekers niet uitgekeken raken. Die bestaan namelijk uit een mozaïek van schelpen, steentjes en vooral ontelbare scherven van porseleinen theeserviezen.

03-2015p062Kitsch? Misschien, een béétje. Maar al die scherven met roosjes en andere lieve motiefjes vormen een intrigerende puzzel waarvan je onwillekeurig de stukjes bij elkaar gaat zoeken. Daarmee is The Little Chapel in feite symbolisch voor Guernsey zelf. Want dat is om te beginnen niet alleen klein – pakweg half zo groot als Texel – maar biedt zo’n dichtheid aan weggetjes, hunebedden, bunkers, forten, baaien, weilandjes, stukjes bos, stranden, rotsen en verdedigingstorens, dat het wel wat op een puzzel lijkt.

Brits-Franse mengeling
Een mix van Britse beleefdheid en Franse joie de vivre: het is een clichématige maar tegelijk treffende karakterisering van Guernsey, dat weliswaar Brits kroonbezit is maar geografisch gezien dichter bij Frankrijk ligt. Het heeft dezelfde kenmerkende mengeling van Britse en Franse invloeden als het grotere en drukkere zustereiland Jersey: de voertaal is Engels, maar de meeste straatnamen zijn Frans, hotels serveren croissants én een English breakfast, en er liggen ‘Franse wijngaarden’ te midden van een Engels aandoend landschap. Het verkeer rijdt links. Op de smalle wegen, waar zelfs de kleinste auto’s elkaar nauwelijks kunnen passeren, regeert die typische Britse beleefdheid.

Lees verder (pdf).

03-2015p060-063

Delen