Gevoelige suggesties

Eerder deze week waarschuwden Zorginstituut Nederland en minister Conny Helder al (De luiken gaan open (artsenauto.nl)) dat écht dingen in de zorg moeten veranderen. Nu doet ook de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving het .

Zonder de hulp van naasten en vrijwilligers gaat het in de langdurige zorg helemaal fout, stelt de Raad. Eenzelfde waarschuwing gaf gezondheidseconoom Marcel Canoy een week eerder ook al, door te stellen dat het voor de toekomstbestendigheid van de ouderenzorg zaak is fitte 65-plussers in te zetten voor hulp aan hun leeftijdsgenoten.

Deze opvatting van Canoy leidde tot een Twitterstormpje. Niet alleen van 65-plussers, die vonden dat ze wel wat beters te doen hebben dan iets overhebben voor hun generatiegenoten. Maar ook van zorgprofessionals, die vrezen dat hun werk wordt overgenomen door ongekwalificeerde naasten en vrijwilligers. Dat is natuurlijk niet het geval. Het gaat niet om zorgtaken, maar om hulp en aandacht. Het moet er juist voor zorgen dat die zorgprofessionals zich weer volledig kunnen focussen op waarvoor ze zijn opgeleid.

‘Zonder de hulp van naasten en vrijwilligers gaat het in de langdurige zorg helemaal fout’

De Raad suggereert nu de invoering van een wettelijke zorgplicht, waarmee mensen gedwongen kunnen worden voor hun ouders te zorgen of voor deze zorg te betalen, zoals in Duitsland al gebeurt. Gaat dit ook tot boze social media reacties leiden? Vast wel. Dat zal ook gelden voor de verplichte maatschappelijke dienstplicht voor jongeren die ze suggereert. En zeker voor wat ze zelf ‘de meest gevoelige suggestie’ noemt: de grootschalige inzet van arbeidsmigranten in de zorg.

Maar gevoelige suggesties kunnen mensen wel aan het denken zetten. En dat is hard nodig.

Delen