Gevoeligheden

Er zijn van die onderwerpen die altijd leiden tot heftige discussies en brieven aan de redactie. Alternatieve geneeskunde is zo’n onderwerp. Begin erover in een gezelschap van medisch professionals en als vanzelf volgen de heftigste reacties. Het onderwerp ligt zo gevoelig dat het niet uitmaakt wat erover gezegd of geschreven wordt; er is altijd wel een partij die zich aangevallen voelt. Zo schreef ik in het vorige nummer dat ik uitgesproken antikwak ben en dat ik mijn honden dus niet laat behandelen met homeopathische middelen. De woorden homeopathie en antikwak kunnen niet samen in één tekst en dus ontving ik een stapel boze brieven van medisch professionals die zich verdiept hebben in homeopathie.

Hetzelfde gebeurde ook toen ik eens schreef dat ik onder de indruk was geraakt van de visie van evidence based ic-kinderarts Ines von Rosenstiel, die mij had uitgelegd dat een aantal complementaire technieken veilig en effectief kunnen worden toegepast in de kindergeneeskunde. Bijvoorbeeld om ernstige vermoeidheid na chemokuren te bestrijden. Ook hierop ontving ik stapels boze brieven. Uit het andere kamp weliswaar. Het had niet veel gescheeld of ik was voorgedragen voor de Meester Kackadorisprijs en ik kan u melden dat dat pijnlijk is voor iemand die zichzelf als uitgesproken antikwak profileert.

In de loop van de tijd heb ik op verschillende manieren geprobeerd bovengenoemd controversieel onderwerp aan te snijden. Op scherpe wijze, met humor of juist genuanceerd. Het maakt niets uit; er worden altijd mensen boos. Toch ga ik ervan uit dat wij als professionals op een dag wat meer boven de materie zullen kunnen hangen. Want k mag er dan van overtuigd zijn dat alles wat werkzaam is vanzelf regulier wordt, maar niet alle professionals en niet alle patinten hebben de tijd om daarop te wachten. Dat gegeven kunnen we niet naast ons neerleggen.

Namens de redactie wens ik u en de uwen een gezond 2012 toe.

Delen