Gevulde kip

Emine Göker (49, internist-oncoloog in het Alexander Monro Borstkanker-ziekenhuis in Bilthoven) oogst altijd veel lof wanneer ze een gerecht van haar moeder op tafel zet.

Tekst: Monique Bowman | Beeld: De Beeldredaktie/Herbert Wiggerman

“Een superkok ben ik niet, daar ben ik eerlijk in, maar als ik een gerecht naar een recept van mijn moeder op tafel zet, vindt iedereen dat altijd heel lekker. Ook naar mijn werk, waar we veel aandacht besteden aan gezonde voeding en het belang ervan, neem ik weleens iets mee dat ik van haar heb geleerd.

Thuis eten we multicultureel, met vaak Turkse gerechten omdat deze keuken zo gevarieerd is. Mijn kinderen vinden het Turkse eten van oma het lekkerst. Dit is een van hun favorieten voor een speciale gelegenheid, zoals Oud en Nieuw. Ik maak het meestal met kip, maar met kalkoen kan ook.”

121671-01

Gevulde kip

(voor 4-6 personen)

Ingrediënten

  • 200 gram bulgur
  • 3 groene pepers
  • 2 el roomboter
  • 1 grote kip
  • 1 flinke tomaat
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 tl zout
  • 1 tl zwarte peper
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 el Turkse yoghurt
  • ½ el basilicumpoeder
Bereiding

Laat in een pan de boter smelten en voeg de bulgur, ½ eetlepel tomatenpuree en de kruiden toe. Laat het geheel al roerend ongeveer vijf minuten bakken. Voeg vervolgens 600 ml koud water toe en laat aan de kook komen. Doe het deksel op de pan en draai het vuur uit; de bulgur zwelt op in het water.

Vul de kip vervolgens met 1/3 van de bulgurvulling en sluit deze met behulp van cocktailprikkers of keukengaren. Leg de kip in een pan met kokend water; zorg ervoor dat hij volledig is ondergedompeld. Laat een half uur koken; prik na een half uur even met een vork in de kip om te kijken of deze gaar is. Leg de gegaarde kip hierna in het midden van een ovenschaal; schik de rest van de bulgur eromheen.

Meng in een schaaltje ½ eetlepel tomatenpuree met 1 eetlepel Turkse yoghurt en smeer hiermee de kip in. Bak het geheel hierna nog ongeveer een uur bij 200 graden Celsius, tot de kip goudbruin is. Dien op een grote platte schaal op, met de buikwand opengesneden. Garneer met tomaat en groene pepers in stukken gesneden en geef er bijvoorbeeld cacık (tzatziki) bij.

Wijntip Han Sjakes

Tijdens de kerstdagen grijpen we, als het om de wijn-keuze gaat, graag naar de klassiekers. Bordeaux, bourgogne, barolo, champagne, port, brunello. Vooral de gerijpte wijnsoorten zijn favoriet. Oude jaargangen rode bordeaux uit de Médoc of Saint-Émilion, witte en rode bourgogne, vintage port, champagne millésimé en oloroso of amontillado sherry. Een bijzonder moment verdient een bijzondere wijn.

Kerstwijn bij kip of kalkoen? Pinot noir en chardonnay maken een goede kans bij vele soorten gevogelte. En dan hoeft het niet per se een dure premier cru te zijn. De klassieke bourgognedruiven worden inmiddels immers overal op de wereld geteeld, met steeds betere resultaten.

Of kies voor chenin blanc. Deze druif kan op zijn eigenzinnige manier tot grote hoogte stijgen in de Franse Loire-vallei, maar ook Zuid-Afrika maakt van ‘steen’ zoals ze de druif daar noemen, steeds vaker schitterende wijn. Laten we vanaf dit jaar de betere Zuid-Afrikaanse wijn een plaats gunnen tussen de kerstklassiekers. De lancering in Nederland van een nieuwe reeks stuk voor stuk spannende wijnen van Adi Badenhorst uit de Zuid-Afrikaanse regio Swartland is een mooie aanleiding.

Badenhorst, The Curator White Blend 2015 Mix van chenin blanc (60%) chardonnay (30%) en viognier. Rond en exotisch kruidig-fruitig, met ananas, limoen, citroen, anijs en gember. Kordate wijn met bite en lengte (Gall & Gall, € 7,99).

Badenhorst, Dassiekop Steen 2015 Dassiekop is de naam van een bijzondere wijngaard, waar druivenplanten op hoge leeftijd garant staan voor opwindende wijn. Bloemen, honing en abrikoos. Sappig, met een mooi droge, door stevige fruitzuren gedragen textuur (Gall & Gall, € 29,99).

 

Delen