Gif op het slagveld van de psychiatrie

Beeld Ignace Schretlen

Koen toont mij een foto van Godelieve. Ik zie een gezond ogende vrouw, waarvan ik de leeftijd inschat op eind vijftig, begin zestig. Voor haar liggen kleurpotloden. De foto moet ’s avonds zijn gemaakt. ‘Ik had haar gevraagd om op haar brieven voor onze kinderen nog een bloemetje te tekenen,’ zegt Koen. Dat vond Godelieve prima, maar zij wilde wel dat ik eerst nog een fles van onze favoriete Franse wijn zou ontkurken. En half in gedachten vervolgt hij: ‘Vreemd, hè, wanneer je beseft dat zij er twaalf uur later niet meer zou zijn.’ Godelieve had besloten tot euthanasie. Die brieven waren haar afscheidsbrieven.

Op dezelfde dag lees ik in de NRC een interview van Bas de Haan met Damiaan Denys. Wie deze psychiater nog niet kent moet beslist zijn site bezoeken. Op de foto in de NRC figureert hij namelijk in precies dezelfde pose als op zijn site – de blik schuin omhoog – maar dan met de lippen op elkaar. Intrigerend!

Voor de onwetende lezer begint het artikel cryptisch over verzet tegen het steeds prominenter ‘propageren dat euthanasie laagdrempeliger als behandeloptie beschikbaar gesteld moet worden’. En het eindigt ook cryptisch: ‘Ik denk dat een goede suggestie zou zijn om mensen met uitgesproken, geradicaliseerde, gepolariseerde attitudes ten opzichte van euthanasie, te onthouden om het zelf uit te voeren of toe te kennen.’    

Ik proef gif en dat is er ook

Ik proef gif en dat is er ook, maar daarvoor moet je puzzelstukjes uit de media samenvoegen. Op 25 juli kopt Trouw op de voorpagina boven een artikel van Jeroen den Blijker: ‘Euthanasie 17-jarige noopt tot onderzoek’. Die 17-jarige is Milou Verhoof bij wie op 2 oktober 2023 na zes jaar uitzichtloos psychisch lijden door Menno Oosterhoff euthanasie is verricht.

Denys c.s. (deels in eerste instantie anoniem gebleven!) vragen in een brief Rinus Otte, de baas van het Openbaar Ministerie (OM), om een verkennend strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar de rol van haar ouders en de betreffende psychiater. Hij zou volgens de krant zelfs van mening zijn dat Oosterhoff – ook een grote naam op het slagveld van de psychiatrie – een beroepsverbod zou moeten krijgen. Dezelfde dag laat het OM weten hiertoe geen aanleiding te zien. Aan alle wettelijke voorwaarden is immers voldaan.

Op internet circuleren een paar foto’s van Milou en net als bij de foto van Godelieve wijst niets op haar uitzichtloze en ondraaglijke lijden maar dat was er dus wel degelijk. Damiaan Denys: ‘We zitten in een grijze zone. Je hoeft niet eens een stoornis te hebben, als je maar uitzichtloos en ondraaglijk lijden ervaart. Maar daar is geen objectief criterium voor’.

Inderdaad bestaat er nog geen meetapparaat voor psychisch lijden. Voeg hierbij de tekortschietende basiszorg voor juist de kwetsbaarste patiënten, dan betekent dit volgens de interviewer dat er mensen zijn die eindeloos onnodig lijden. Denys beaamt dit. ‘Hoe humaan is dat,’ vraagt hij de psychiater. ‘Ik denk niet dat dat humaan is. Maar de vraag is of het humaner is om dan als oplossing te voorzien dat die mensen moeten sterven.’

Wederom figureert Damiaan Denys in dezelfde pose. Ik kan het niet nalaten hem op de man af te vragen wat hierachter zit

Onder de titel ‘Debat over euthanasie bij psychisch lijden gepolariseerd’ geeft Henk Maassen op 26 juli in Medisch Contact een samenvatting van hetgeen inmiddels tot een mediastorm compleet met Kamervragen is uitgegroeid. Op 5 augustus volgt een reconstructie over ‘het ontsporend discours’ van de hand van Dolf Algra. Menno Oosterhoff tikt hem direct op de vingers over een feitelijke onjuistheid. De brief waarmee de affaire begon is onvoldoende duidelijk geformuleerd en initiatiefnemer en opsteller Wilbert van Rooij vindt dit zelf sinds kort bij nader inzien ook.

Maar de smaak van gif zal niet verdwijnen. Wat er exact heeft gespeeld en speelt zullen we nooit te weten komen. Vijf jaar geleden was er ook commotie over euthanasie. Toen speelde Rinus Otte de hoofdrol, maar die viel een paar maanden later door de mand en houdt nu wijselijk (en terecht) de boot af.

Ondertussen geeft Trouw op 2 augustus opnieuw uitgebreid het woord aan Damiaan Denys. Bij het interview met Jeroen den Blijker en Susan Wichgers figureert de psychiater wederom in dezelfde pose: met zijn gezicht naar rechtsboven gewend. Ik kan het niet nalaten om hem op de man af te vragen wat hierachter zit.

Denys: ‘Neen, er schuilt niets achter, anders dan dat twee afzonderlijke fotografen in een week deze pose klaarblijkelijk spannender vinden dan andere (gebruikelijke) poses. Het is opvallend dat de redacties die er vervolgens ook uitpikken. Mogelijk onbewust omdat we bij het thema van de dood liever aan de hemel (boven) dan aan de hel (beneden denken). Eerdere fotografen (zie Google images) hebben ook al dezelfde pose genomen. De website is oorspronkelijk gebouwd als promotie voor mijn theatertournee over angst uit 2016 en niet meer aangepast. Het geheel is inmiddels verouderd.’

Delen