Glazen bol

Geen enkele belegger of goeroe weet wat de toekomst zal brengen. Gladde praters die u bijna overtuigen dat ze de wijsheid in pacht hebben, zijn er in overvloed. Maar ook zij hebben geen glazen bol. Ook niet als het ze al jaren is gelukt om de markt te verslaan. Als je daar de statistieken op naslaat, neemt de kans op toekomstige tegenvallers telkens toe. Want de markt kun je alleen ‘verslaan’ als je afwijkende posities inneemt, bijvoorbeeld door veel meer in grote techbedrijven te beleggen. 

Zo’n flink van de markt afwijkende strategie kan een reeks van fraaie rendementen opleveren. Totdat het tegenvalt. En dan valt het vaak fors tegen. Zoals in 2001, toen de internetbubbel barstte. Jarenlang werd Warren Buffett afgeschilderd als loser, omdat hij niet meegegaan was met z’n tijd. Vervolgens nam de bewondering voor hem weer toe omdat hij was blijven vasthouden aan een brede portefeuille van winstgevende bedrijven die hij ‘begreep’. Inmiddels belegt Berkshire Hathaway, het beursgenoteerde beleggingsvehikel van Warren Buffett, ook in Apple en is hij dus niet helemaal antitech meer. Maar hij blijft wel antitech voor wat betreft bedrijven die verlies op verlies stapelen en toch een hoge beurswaarde hebben.

‘Elke afwijking van de markt is een risico’

Het beste advies voor het brede publiek dat Warren Buffett ooit heeft gegeven, gaf hij aan zijn directe familie en erfgenamen: probeer na mijn dood vooral niet na te doen wat ik in meer dan vijftig jaar heb opgebouwd. Jullie beste kans op een gemiddeld goed beleggings­rendement is deelname aan een breed gespreid indexfonds met heel lage beheerskosten.

Zonder glazen bol is elke afwijking van de markt een risico dat u beter niet kunt nemen. Met overmoed over eigen kennis en kunde beleggen in enkele individuele bedrijven, draait uiteindelijk vaak uit op de duurbetaalde les dat bij beleggen drie zaken belangrijk zijn: spreiding, spreiding en spreiding.

Laat u bij sparen en beleggen altijd goed adviseren.

Delen