Goed geregeld

Een spiegel voorhouden, zo omschrijf ik weleens aan de leden wat een van mijn rollen is als financieel planner bij VvAA. Zo ook tijdens een gesprek met een medisch specialist: een veertiger, gezin met jonge kinderen en zijn zaakjes goed op orde.

Toen het gesprek naar een afronding leek te gaan, kregen we het en passant nog over het feit dat hij op huwelijkse voorwaarden is getrouwd. Door het opstellen van huwelijkse voorwaarden heeft hij “de boel goed geregeld”, zoals hij het trots noemt. Het blijkt dat de familie van meneer er warmpjes bij zit. En de wens is om het familiegeld zo veel mogelijk binnen de familie en dus buiten het huwelijk te houden. Het huis waarin hij met zijn gezin woont, is de voormalige woning van zijn ouders. Naar eigen zeggen heeft hij die voor een scherpe prijs van zijn ouders gekocht, waarbij een deel van de vraagprijs via een schenking is betaald. De woning blijkt echter niet alleen op zijn naam, maar ook op die van zijn echtgenote te staan.

Het idee dat er discussie kan ontstaan over ieders aandeel, is nooit bij hem opgekomen

Hetzelfde geldt voor de hypotheek, die door de schenking veel lager ligt dan de waarde van de woning. Wanneer de kinderen uit huis gaan, willen de man en zijn echtgenote kleiner gaan wonen. Als ik vraag hoe hij de verdeling en de inbreng van de schenking heeft vastgelegd, blijft het stil aan de andere kant van de tafel. Het idee dat er discussie kan ontstaan over ieders aandeel in de woning en de hypotheekschuld, is nooit bij hem opgekomen. Met de woorden dat hij “de verdeling maar snel op schrift moet gaan vastleggen”, neemt hij afscheid.

Mondelinge afspraken en eensgezindheid zijn belangrijk, maar wilt u bij overlijden of echtscheiding veel zakelijke ellende voorkomen, zorg dan dat de zaken goed zijn vastgelegd.

Delen