Govi Hoskam (1953-2017)

Op 29 december jl. overleed op 64-jarige leeftijd verloskundige Goverdina – Govi – Hoskam. Zij stond altijd open voor vernieuwingen in het vak. “Als de trein gaat rijden, moet je instappen.”

Tekst: Wout de Bruine

 

In de dagen direct na het overlijden van Govi Hoskam ontving praktijk De Lekbrug in Nieuwegein meer dan 1300 bedroefde reacties via kaarten, brieven, foto’s en op social media. De verloskundige was bijzonder geliefd bij collega’s en cliënten. Veel zwangere vrouwen in de regio vroegen speciaal om Govi. En die zei zelden nee.

Na haar jeugdjaren in Den Bosch koos Govi Hoskam voor verpleegkunde. Zij werd verpleegkundige in Amsterdam. In 1976 startte zij met de opleiding verloskunde en drie jaar later ging zij waarnemen in verschillende plaatsen in Nederland. Begin jaren tachtig opende Govi Hoskam haar eigen verloskundigenpraktijk, De Lekbrug, in Nieuwegein.

In 1987 kwam Hanneke Wijma de praktijk versterken. Wijma en Hoskam zouden ruim dertig jaar samenwerken. “De klik met Govi was direct sterk en de samenwerking zo prettig en professioneel, dat ik niet meer weg wilde”, herinnert Wijma zich. “Zij was er niet alleen altijd voor haar cliënten, maar ook voor mij en de andere collega’s die er later bij kwamen. Govi had een voortrekkersrol binnen onze praktijk en was altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het vakgebied.”

‘Voor haar was ons team ook een gezin’

Diezelfde ervaring heeft ook collega Hélène Aarts die bijna twintig jaar samenwerkte met Hoskam. “Goof had man en kinderen, en later ook kleinkinderen, maar voor haar was ons team ook een gezin. Binnen onze ‘familie’ was zij de spil. Goof was degene die vooropliep als de schouders eronder moesten bij ‘geboortegolven’. Ze was inventief en ontwikkelde initiatieven.”

Aarts en Hoskam richtten naast de praktijk ook een echobureau op. Daartoe had laatstgenoemde zich grondig gespecialiseerd in echografie.

Govi Hoskam werkte ook als klinisch verloskundige in het Oude Rijnziekenhuis in Utrecht en zette een geboortecentrum op in het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis in Woerden. “Ze was ondernemer in hart en nieren, zegt Hanneke Wijma. “Ze was altijd aan het netwerken.” Volgens Hélène Aarts stond haar collega en vriendin altijd open voor veranderingen en vernieuwingen in de verloskunde met als motto ‘als de trein gaat rijden moet je instappen, anders ben je te laat.’

Zo’n twee jaar geleden werd bij Govi Hoskam een hersentumor gediagnostiseerd. Ze wilde blijven werken, maar dat werd al snel onmogelijk. “Goof vond het vreselijk om te moeten stoppen”, zegt Hélène Aarts. “Ze deed haar werk uit liefde voor het liefste.”

Delen