Grand tour langs de Zwitserse Rivièra

reizen / Zeven gelukzalige plekken rond het Meer van Genève

Charlie Chaplin, Graham Greene, Lord Byron, Hergé en Freddie Mercury: allemaal kwamen ze naar de mooiste streek van Zwitserland, op zoek naar rust en inspiratie – en ze wilden er nooit meer weg. Reisjournalist Sander Groen reist in hun voetspoor langs zeven gelukzalige plekken rond het Meer van Genève.

Een boulevard vol terrassen aan het glinsterend blauwe meer, chique bankpaleizen uit de belle époque, een fontein die 140 meter hoog spuit, een stadsstrand vol zonnebadende recreanten, plus musea van wereldklasse: Genève is een van de mooiste en leefbaarste steden van Europa. Strategisch gelegen in het hart van het continent, aan het gelijknamige meer, is het de thuisbasis van honderden internationale organisaties, zoals de VN en de Wereldgezondheidsorganisatie. Genève is ook de geboorteplaats van Nobelprijswinnaar Henri Dunant, die in 1863 het Rode Kruis oprichtte. Het Internationale Museum van het Rode Kruis en de Rode Halve Maan valt geregeld in de prijzen en behoort dan ook tot de beste musea ter wereld.

Op een kwartiertje rijden of treinen van Genève ligt Nyon. Dit stadje beleefde zijn ‘fifteen minutes of fame’ toen Hergé het gebruikte als locatie voor zijn stripalbum De zaak Zonnebloem. Hier bevindt zich de Quai des Alpes waar Kuifje, Haddock en Bobbie overheen wandelen, de fontein met het standbeeld van Maître Jacques, plus het huis van professor Topolino dat in de strip ontploft. Hergé kwam hier begin jaren 50 om te wandelen in de bergen. Vanuit Nyon kronkelt een smalspoorlijntje het Juragebergte in, via kuuroord Saint-Cergue en de Col de la Givrine op 1.228 meter naar bergdorp La Cure, waar de Zwitsers-Franse grens het dorp en een hotel doorsnijdt.

Schrijversparadijs

Sinds Edward Gibbon er zijn zesdelige magnum opus Verval en ondergang van het Romeinse Rijk voltooide, had Lausanne een magnetische aantrekkingskracht op romantische schrijvers en dichters. Lord Byron en Percy Shelley, Victor Hugo, Thomas Hardy en Charles Dickens, om er maar een paar te noemen, ze togen allemaal naar de kleine Zwitserse stad, die uitgroeide tot een toeristische bestemming van formaat.

Dankzij de deftige bezoekers van weleer staat Lausanne nu vol zwierige paleishotels uit de belle époque. In het Royal Savoy uit 1909 logeerden koningen en keizers en komen de Lausannois graag borrelen op het dakterras met weids uitzicht op het water.

Aan de oostkant van het meer lonkt Montreux, maar Lavaux is een verplichte tussenstop. De wijngaardterrassen hier staan sinds 2007 op de Werelderfgoedlijst en dat is niet zomaar; de oudste werden duizend jaar geleden met de hand aangelegd door de benedictijnen – de wijnbouw was hier letterlijk monnikenwerk. Wandel door de wijngaarden, proef de nieuwe oogst in een wijnkasteel of bezoek in Rivaz het Vinorama, met zijn eigen wijngaarden en de grootste wijnwinkel van de regio. Een prachtplek om te lunchen met uitzicht op de wijngaardterrassen en het meer is Le Deck in Chexbres. Hier geen rösti of raclette op de kaart, maar moderne gerechten van lokale ingrediënten, gematcht met de beste wijnen.

Nog iets verderop op is Vevey een nietig stadje, dat niettemin niet te missen valt dankzij een acht meter hoge roestvrijstalen vork die in de bodem van het Meer van Genève prikt. Het kunstwerk van Jean-Pierre Zaugg is er neergezet in opdracht van het Alimentarium. Wie dat museum van de alhier gevestigde voedselgigant Nestlé bezoekt, leert dat melkchocolade is uitgevonden in Vevey.

Minstens zo beroemd is Vevey omdat Charlie Chaplin er de laatste vijfentwintig jaar van zijn leven doorbracht. Zijn fraai boven het stadje gelegen villa Manoir de Ban is nu een museum, waar onder meer de kenmerkende versleten schoenen, bamboewandelstok en bolhoed te bewonderen zijn.

Mercury in Montreux

‘Wil je tot rust wilt komen, kom dan naar Montreux’, zei Freddie Mercury tegen zijn vrienden. De flamboyante voorman van Queen woonde er jarenlang in een villa met meerzicht en nam er in de eigen studio van de band liefst vijf albums op. Hij had een punt: Montreux is mondain, de mediterrane ambiance is aangenaam en de ligging aan het meer schilderachtig. Hiervandaan slingert een tand­radtrein naar de 2.042 meter hoge alpentop van de Rochers-de-Naye. Benut de tussenstop in Glion om te lunchen op het terras van Hôtel Victoria uit 1869, met uitzicht op Montreux en het meer.

Op het oostelijkste punt van het Meer van Genève staat een van ’s werelds best bewaarde middeleeuwse burchten. Op een mooie lentemorgen in het jaar 1816 meert hier een roeiboot aan en aan wal stapt de beroemde Britse dichter Lord Byron. In het kasteel van Chillon verneemt hij het verhaal van de Geneefse patriot François Bonivard, die hier jarenlang opgesloten zat. Het inspireert hem tot het bekende gedicht De gevangene van Chillon. Het kasteel ligt fraai op een rotspunt in het meer en zou ook zonder Byron ongetwijfeld een bezienswaardigheid zijn. Maar het zijn toch vooral de roemruchte kerkers die – dankzij hem – tot de verbeelding spreken.

  • Laat de auto eens staan en reis ontspannen, comfortabel en voordelig naar Genève per spoor: ontbijt in de Thalys naar Brussel, lunch in de TGV naar Lyon en reis verder per TER-trein, die op tijd voor het diner arriveert in Genève. De totale reistijd is 9,5 uur, een enkele reis kost vanaf € 130,- (2e klasse) of € 194,- (1e klasse).
  • Ook alle in dit artikel genoemde plaatsen zijn bereikbaar per trein. De afstand over land van Genève tot Chillon is 90 km. Met de ‘Regiopas Meer van Genève-Alpen’ kan 5 of 7 dagen gratis of met korting worden gereisd per trein, postbus en veerboot. Vanaf € 105,- (2e klasse) of € 155,- (1e klasse).
  • Hôtel Masson bevindt zich op circa 10 minuten lopen van treinstation Veytaux-Chillon en is een fijne uitvalsbasis voor een ‘grand tour’ rond het Meer van Genève.
  • Meer info: Zwitsers Verkeersbureau, telefoon: 00800 100 200 29 (gratis), myswitzerland.com/nl

Delen