Groeten uit… Egypte

Rogier Strijbis (25) zesdejaars geneeskundestudent in Utrecht, volgde afgelopen winter diverse cursussen aan de Diving Medicine School in Dahab, Egypte.

Tekst: Wout de Bruijne | Beeld: Shutterstock en Rogier Strijbis

Waarom naar Egypte?

“Vorig jaar zomer haalde ik op Bali mijn PADI Open Water Certificate. Duiken in de onderwaterwereld daar was een onvergetelijke ervaring en bij thuiskomst googelde ik gelijk op nieuwe duikbestemmingen. Ik belandde op de site van de Diving Medicine School waarbij Egyptische medische studenten twee keer per jaar cursussen organiseren in Dahab aan de Rode Zee. Naast duiklessen krijg je er colleges over mogelijke medische gevaren rond duiken.”

Wat deed je op aan ervaringen?

“Ik behaalde de PADI ADVANCED en mag daarmee dieper en ook ’s nachts duiken. Daarnaast leerde ik duiken met Nitrox, een gasmengsel met een hoger percentage zuurstof, waardoor het risico op decompressieziekte afneemt en je langer en vaker na elkaar kunt duiken. Verder volgde ik colleges over potentiële gevaren bij duiken zoals decompressieziekten, gevaren en toxinen van onderwaterleven. En we oefenden nood-
situaties met ‘gewonde of bewusteloze’ duikers.”

“Ik mag nu ook s nachts duiken”

Nog wat van de omgeving gezien?

“De cursus was intensief, met meerdere duiken per dag. Daarna liepen we vaak door Dahab, een gezellig stadje. Na de beëindiging van de cursus maakte ik in een groepje een woestijntour en bezocht ik de White Canyon. Andere populaire bestemmingen hier zijn de Sinaïberg en het St. Katharina klooster, maar die bewaar ik voor een volgende keer. Qua duiken was ’the Blue Hole’ het hoogtepunt, een sinkhole met een diepte van meer dan honderd meter!”

Zou je dit anderen aanbevelen?

“Ik kan dit zeker aanraden. De Egyptische organisatie is erg enthousiast en heeft een grote passie voor zowel duiken als geneeskunde. Qua cursussen is hier van alles mogelijk en het is leuk om medisch studenten uit verschillende landen te ontmoeten. Rond Dahab zijn tal van prachtige duikplekken en veel soorten koraal en onderwaterleven.”

Delen