Groeten uit… Kaapverdië

Frederieke Nieuwland (25, zesdejaars tandheelkunde) keerde onlangs terug van het Kaapverdische eiland Sal. Samen met twee jaargenoten deed ze er onderzoek naar de mondgezondheid van kinderen én hielp ze mensen van hun kiespijn af. “Op straat werden we aangeklampt door dankbare patiënten.”

Tekst: Monique Bowman

 

Wat deed je op Sal?

Samen met twee ACTA-studiegenootjes heb ik drie maanden lang op scholen onderzocht hoe het gesteld was met de mondgezondheid van schoolkinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar. Daarnaast hebben we in de praktijk van een Kaapverdische tandarts patiënten van hun kiespijn afgeholpen. Al na een week meldden mensen zich spontaan bij ons, via mond-tot-mond reclame was al bekend geworden waarvoor men bij ons terechtkon. We werden op straat geregeld aangeklampt door dankbare patiënten.

Wat heb je ervan opgestoken?

Ik heb dankzij deze stage niet alleen onderzoekservaring opgedaan, maar ook ondervonden hoe het is om zonder directe begeleiding in een praktijk te werken. Daardoor heb ik geleerd helemaal zelfstandig te werken en mijn eigen beslissingen te nemen. En ik weet nu dat ik extracties uitvoeren erg leuk vind.

Heb je nog iets van de omgeving gezien?

We hebben onder meer met een quad het eiland verkend, dat was fantastisch, de landschappen zijn er prachtig en heel divers. En ik heb er veel kunnen kitesurfen, want de omstandigheden daarvoor zijn perfect op de Kaapverden.

Zou je anderen deze stage adviseren?

Wij zijn gestart met dit longitudinale onderzoek; volgende maand pakt een volgende groep ACTA-studenten het weer op. Ik vond het zeker een aanrader, niet alleen vanwege die combinatie van onderzoek en praktijk maar ook omdat deze vier maanden me een andere kijk op zorg verlenen hebben gegeven. De gemiddelde inwoner heeft geen geld voor tandheelkundige zorg, vaak is trekken de beste en goedkoopste oplossing. Helaas hebben wij geen poetslessen kunnen geven, hopelijk kan ik dat later nog eens doen. Want misschien dat ik nog eens naar Sal terugkeer nu ik weet hoe hard tandartsen daar nodig zijn.

Delen