Groeten uit… Nieuw-Zeeland

Tussen bachelor en master diergeneeskunde was Elise de Jong (22) negen maanden in Nieuw-Zeeland. Ze werkte er mee met dierenartsen en reisde het hele land door. 

Tekst: Wout de Bruijne

 

Wat heb je er geleerd?

“Wat me bij het assisteren van de dierenartsen meteen opviel, was hoe enorm groot de boerenbedrijven zijn en het grote aantal dieren dat er rondloopt. De melkveehouderij is er anders georganiseerd; het afkalven is seizoensgebonden en de dieren zijn altijd buiten. Als Nederlandse landbouwhuisdierenarts krijg je meer verschillende aandoeningen te zien en in welke prevalentie dit is. Wat ik ook heb geleerd is motorrijden, off road, zonder rijbewijs. En ik heb in een rugbyteam meegespeeld.”

Waarom Nieuw-Zeeland?

“Na het behalen van mijn bachelor had ik geen zin om direct door te studeren. Ik wilde een tijdje naar het buitenland en ik zocht een veilige bestemming waar ik mocht werken en ook wat kon zien. Ik zag prachtige foto’s van Nieuw-Zeeland en hoorde er veel positieve verhalen over.

Om er te mogen werken heb je een working holiday visa nodig, maar dat is makkelijk en snel via 123nz.nl te regelen als je aan de voorwaarden, zoals geen strafblad, voldoet.”

Heb je wat van de omgeving gezien?

Ik heb drie van de negen maanden besteed aan rondreizen, zowel over het Noorder- als het Zuidereiland. De verhalen kloppen, het is een prachtig land! Vooral de variatie in het landschap is indrukwekkend. Het gaat van besneeuwde bergen tot regenwouden en van vulkanische gebieden tot stille stranden.

Het Zuidereiland vond ik het mooist. Hoewel ik negen maanden in Nieuw-Zeeland ben geweest, zijn er nog steeds te veel mooie plekken die ik niet heb gezien. Daarom wil ik zeker nog een keer terug.

Zou je anderen dit aanraden?

Absoluut! Ik weet niet hoe het bij andere studies is, maar diergeneeskunde kan weleens een besloten wereldje zijn. Dan is het verfrissend om er in een tussenjaar even uit te kunnen breken.

Delen