Groeten uit… Suriname

Vijfdejaars geneeskundestudent Richard Evenhuis (24) liep coschappen in Suriname. Ondanks de schaduwkanten die hij zag, genoot hij van de zonnige bestemming. 

Tekst: Wout de Bruijne

Waarom naar Suriname?

Door de samenwerking tussen het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) en de Universiteit Leiden kunnen studenten coschappen lopen in Suriname. Ik was al eens in Zuid-Amerika geweest en zag hoe mooi dat continent is. De kans Suriname en studie te combineren, greep ik graag aan.

Wat heb je aan ervaring opgedaan? 

Ik liep dit voorjaar zes weken stage bij kindergeneeskunde in het AZP. Naast veel infecties en uitdrogingsverschijnselen, zag ik nogal wat gevolgen van mishandeling en ook overlijdens van kinderen omdat ze te laat uit de jungle waren binnengebracht. Ik werd medeverantwoordelijk voor een zaal en leerde improviseren, omdat niet alle medicijnen en apparatuur voorhanden zijn. 

Nog wat van het land gezien? 

Naast Paramaribo zelf heb ik, in de weekenden en na de stage, diverse andere plekken in Suriname bezocht. Vooral in de jungle, want het land bestaat voor 90 procent uit jungle. Ik beklom de Voltzberg en de Fredberg en had bovenop, omringd door vogels en apen, de prachtigste vergezichten over het oerwoud. In de Bigi Pan, een groot moerasgebied, zag ik slangen, spinnen en kaaimannen en overnachtte ik in een lodge midden op het meer. Met vrienden deed ik twee back-to-basicsweekenden: met zo min mogelijk bagage de jungle in, je maaltijd zelf jagen en vissen en slapen in je zelfgemaakte bamboehutje. 

Zou je deze bestemming aanbevelen? 

Absoluut. De zon schijnt er meestal, de natuur is schitterend, de mensen zijn vriendelijk en het is leuk dat je hier in tropisch Zuid-Amerika met Nederlands terechtkunt. Het dagelijks leven is, voor bezoekers, ontspannen en goedkoop. Vooral door het werk in de gezondheidszorg zie je ook de minder zonnige, soms schokkende kanten, maar dat neemt niet weg dat ik Suriname een aanrader vind voor stage en vakantie. 

Delen