Haagse beslissingen stellen teleur

Al tijdens de coalitiebesprekingen werd gesproken over de mogelijkheid om – ongeacht de uiteindelijke samenstelling van het kabinet – af en toe gelegenheidscoalities te vormen. Het is niet toevallig dat we zo’n gelegenheidscoalitie nu zien voor een veelbesproken dossier binnen de gezondheidszorg: de IVF-behandeling. Een Kamermeerderheid van één coalitiepartij (CDA) en maar liefst zes oppositiepartijen schaarde zich achter de beslissing het aantal IVF-behandelingen te handhaven op drie in plaats van terug te brengen naar één. Een maatregel die het vooral bij de jongere kiezers goed zal doen. Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat de betreffende partijen snel nieuwe verkiezingen verwachten, met al dat gekonkel binnen de PVV. Dan doet een “gezinsvriendelijke” stem het altijd goed.

Misschien moet ook de beslissing van de Kamermeerderheid om de rollator nu tóch weer in het basispakket te laten in dit licht worden gezien. Ouderen ontzien is een prachtige stemmenwinner tenslotte. In dit geval zijn zelfs de coalitiepartijen VVD en CDA én gedoogpartij PVV voorstanders, plus nog een handjevol oppositiepartijen. Toch vind ik het een moeilijk te verdedigen besluit. Je eerste fiets koop je ook zelf, dus waarom zou je rollator dan in de basisverzekering opgenomen moeten zijn?

Al met al heb ik vanuit politiek Den Haag op het gebied van de zorg nog weinig verheffends tot stand zien komen sinds het nieuwe kabinet er zit. Waar blijft de vernieuwing?

Delen