Haagse reflex

Als iets fout gaat in de zorg, treedt veelal de Haagse reflex op: de roep om strengere regelgeving. Nu deed zich het opvallende feit voor dat iets goed ging in de zorg en dat toch die reflex optrad. De Federatie Medisch Specialisten en de artsenfederatie KNMG hebben in grote zorgvuldigheid het draaiboek Triage op basis van niet-medische overwegingen voor IC-opname ten tijde van Fase 3 stap C in de Covid-19 pandemie opgesteld. Minister Tamara van Ark (VWS) nam geen genoegen met de laatste stap in dit draaiboek, namelijk, het werken met leeftijdscohorten.

Afgelopen maandagavond ontstond direct na het publiceren van de Kamerbrief van Van Ark hierover felle discussie op Twitter. Ethicus Annelien Bredenoord vertolkte de algemene verbazing door te stellen: “Afgelopen jaar is door artsen en ethici een protocol ontwikkeld voor extreme schaarste op de IC. Inmiddels is dit de veldnorm, met breed draagvlak, in alle ziekenhuizen en de Inspectie. Nogal laat om nu met een spoedwet te komen om protocol te wijzigen.”

‘Felle kritiek op handelen minister Van Ark (VWS) rond leeftijdselectie bij extreme schaarste op de IC’

Andere reacties waren meer uitgesproken. Hoogleraar IC-geneeskunde Armand Girbes: “Uit dit eventuele besluit blijkt wel een erg grote onbekendheid met hoe medische expertise werkt en het selecteren van patiënten die het meeste baat kunnen hebben van ic-behandeling.” Hoogleraar filosofie Marcel Verweij: “Heeft de minister nu de onderbouwing van fair innings en het generatie-argument in draaiboek code zwart begrepen? Ik denk het niet.”

Dit is slechts een greep uit de meer (lees: zéér) kritische reacties. Volgens de berichtgeving wilde het kabinet met spoedwetgeving voorkomen dat in geval van nood in de ziekenhuizen toch nog over het onderwerp gediscussieerd kan worden. Al afgelopen maandagavond was duidelijk dat dát niet ging lukken. En gisterenavond zagen we dat de rede het won.

Delen