Halte Hamburg

Wie richting Scandinavië rijdt, kent Hamburg van het vorstelijke uitzicht op de havens vanaf de Autobahn. Maar Duitslands tweede stad heeft meer. Deze groene, kosmopolitische metropool is hard op weg Berlijn in populariteit voorbij te streven. Alle reden voor een stop in een stad die alles heeft, van chic tot alternatief.

Tekst: Annemarie Bergfeld

Als nerveuze waterkevers slalommen watertaxi’s en rondvaartbootjes rond de ferry’s die over de Elbe varen. Silhouetten van reusachtige havenkranen tekenen zich aan de overkant van de rivier af. Wie geluk heeft, ziet – lekker onderuitgezakt in het zand van een van de beachclubs aan de oever – een cruise- of containerschip voorbijglijden.

Het is meer dan 80 km naar zee, maar in Hamburg is de zee altijd dichtbij. In tegenstelling tot Rotterdam lopen de havens – de stad heeft de op twee na grootste haven van Europa – door tot in het centrum. Hamburg heeft bijna 2500 bruggen (meer dan Venetië en Amsterdam samen), grachten en een groot meer in de binnenstad, de Alster. Je kunt hier onmogelijk om het water heen. Maar naast havenstad is Hamburg ook museumstad, musicalstad (al ga je hier niet naar The Lion King maar naar König der Löwen), stad van vele parken én mekka van moderne architectuur. Hamburg grossiert in tegenstellingen, die zich in opperste harmonie tot elkaar verhouden. Decennialang werd de naam van Duitslands tweede stad (1,8 miljoen inwoners) vooral geassocieerd met de Reeperbahn, de ruige rosse buurt.

“Das wár Hamburg”, zegt Lars, een dertiger die zijn fiets even tegen een bankje in het stadspark heeft gezet. “De Reeperbahn is er natuurlijk nog altijd, met dat verschil dat je er nu gewoon prettig kunt uitgaan.” Maar, vervolgt hij, Hamburg is zo veel meer. “Bijna 50 procent van de oppervlakte bestaat uit water, parken en bossen, de stad is chic en alternatief tegelijk. Het allermooiste vind ik dat de sfeer open minded is. Je kunt hier zijn wie je bent.”

In de Portugese wijk aan de voet van de St. Michaeliskirche (hét herkenningsteken van Hamburg) hoor je Portugees op straat en eet je de perfecte vis bij zaakjes met namen als O Pescador of Restaurante Porto. Het Karolinenviertel en het Schanzenviertel zijn wijken die tot voor kort verpauperd waren maar nu up-and-coming. Aparte boetiekjes en een losse sfeer van alternatief individualisme zetten hier de toon. Net zo relaxed is de multiculturele wijk Altona, een dorp dat pas in de vorige eeuw door de stad werd opgeslokt.

Lees verder (pdf).

07-2013p082-085

 

 

 

 

Delen