Hamlappen in tripelroomsaus

Wie Aljosja Karpenko (22). Studie vierdejaars farmacie in Utrecht. Woont in een studentenhuis met 24 huisgenoten.

Tekst: Monique Bowman | Beeld: De Beeldredaktie/Herbert Wiggerman

 

“We hebben een groepsapp, wie zin heeft om te koken geeft dat aan en hetzelfde geldt voor wie mee wil eten. Dit gerecht is mijn eigen variatie op een bestaand recept, ik maak het geregeld voor wat huisgenoten. Gelukkig niet voor alle 24, want voor zo veel mensen koken is best lastig. We eten zelden met het hele huis, behalve als we ons jaarlijkse kerstdiner organiseren, dan doet iedereen mee.”

s041652-01

Hamlappen in tripelroomsaus

(4 personen)

Ingrediënten

  • 500 gram krieltjes
  • 200 ml slagroom
  • 200 gram veldsla
  • 250 ml water
  • 20 gram boter
  • 15 gram peterselie
  • 4 hamlappen
  • 4 takjes tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 winterpeen, in stukjes
  • 1 flesje tripel
  • 1 blokje runderbouillon
Bereiding

Bestrooi de krieltjes met zout en peper en bak ze in 20 tot 30 minuten in hete boter gaar. Maak de bouillon van het blokje en voeg de stukjes wortel, tijm en laurier toe. Laat even doorkoken. Voeg daarna het flesje tripel toe. Laat drie minuten sudderen. Voeg hierna de slagroom toe; laat de saus wat inkoken. Bak ondertussen de hamlappen gaar (duurt totaal circa 20 minuten) en bestrooi ze met wat peper en zout. Meng de krieltjes met de veldsla. Serveer de hamlappen op een bord en giet de saus eroverheen. Bestrooi met peterselie en leg de krieltjes ernaast.

Delen