Hartmassage à la carte

Wat een genot: hartmassage à la carte! Zelf bepalen waar en wanneer de instructie plaatsvindt. Natuurlijk lekker veilig bij ons thuis. Geen pottenkijkers die met leedvermaak toekijken hoe stuntelig jij daar met jouw medische bagage reanimeert. ‘Het moet wel tweemaal zo snel en zoals u dat doet zullen er vooral ribben breken… Ja, voor mensen op uw leeftijd is het ook een goede conditieoefening.’

Op het afgesproken tijdstip van vier uur zie ik een tengere jongen de straat oversteken en naar ons huis lopen. Uit iets wat op een rugzak lijkt steekt een witte kop; die kan niet anders dan van oefenpop zijn. Het zal toch niet waar zijn dat de instructeur zijn zoon op ons heeft afgestuurd. En moet zo’n knul twee voormalige huisartsen bijbrengen wat er bij een hartstilstand gedaan moet worden?

Op zijn achtste droomde hij al over AED’s

Zijn naam is Maurice en sinds twee maanden is hij achttien jaar. Op zijn achtste droomde hij al over AED’s. Eén van de mooiste cadeaus uit die tijd was een traumahelikopter. Niet zijn vader maar de jongen zelf heeft ervoor gezorgd dat er in onze buurt een AED komt. Na overleg met Nederlandse en Belgische autoriteiten zocht hij precies uit welk apparaat het meest geschikt was en regelde hij in korte tijd de financiering. Een welverdiende pluim voor Maurice!

Maurice werkt bij een groot bedrijf. Het is nog onduidelijk welke studierichting het gaat worden. Geneeskunde zit er helaas niet in. Jammer, want in de medische branche zou hij zeker floreren. Elk kwartaal schoolt Maurice zich bij en op internet heeft hij zo veel kennis bij elkaar gesprokkeld dat vrijwel geen van onze vragen onbeantwoord blijven. Moeiteloos schakelt hij over op ‘ons’ medische jargon. Hij heeft nog geen levens gered maar dat gaat zeker gebeuren!

Ziedaar twee pensionado’s op hun half versleten knieën fanatiek aan het oefenen met een proef-AED, die door middel van een afstandsbediening wordt aangestuurd door een bewonderenswaardig geduldige adolescent. Hij geeft keurig feedback over wat niet optimaal of ronduit misgaat.

Muziek werkt niet alleen helend maar kan zelfs helpen om levens te redden

Maurice leert ons een trucje om het juiste tempo van hartmassage letterlijk onder duim te krijgen: ‘Denk aan Stayin’ Alive van de Bee Gees’. Hà, een oude bekende van de broers Barry, Robin en Maurice Gibb lang voordat onze instructeur het levenslicht zag. Het liedje met een ritme van 104 slagen per minuut blijkt vaak voor dit doel te worden gebruikt. Muziek werkt dus niet alleen helend maar kan zelfs helpen om levens te redden.

Al bekent Maurice na aankomst geen ‘officiële’ instructeur te zijn, een betere docent kunnen wij ons niet wensen. Hij is de jonge held, waarvan je hoopt dat er bij iedereen één in de buurt woont. Ongeacht waar de jongen zich in Nederland bevindt, kan hij bij een calamiteit worden ingeschakeld, zijn leven staat in het teken van mensenlevens redden, altijd heeft hij een gaasje bij zich voor mond-op-mondbeademing (‘Dat moet u niet proberen.’) en wanneer Maurice gaat slapen, wordt tot en met de schoenen en sokken alles klaargezet voor een spoedgeval.

Delen