Healthy Sisters en Nuchtere Broers

Twee Marokkaanse zusjes uit Helmond zijn zeer actief in het verspreiden van hun boodschap over gezonde voeding. Het is mooi dat ze uitleggen hoe in hun cultuur met eten om wordt gegaan. Er wordt vaak veel eten voorgeschoteld net als dat men in Nederland doet met Kerst. Zoet en veel eten hoort bij de Marokkaanse gastvrijheid. De zussen veroordelen dat niet maar leggen uit waar de gewoonte van het vele zoete eten vandaan komt en geven alternatieven. Ze schrijven gezonde recepten op hun blog en in hun boek en dagen uit tot het matigen van suiker.

Zij gaven voorlichting tijdens de ramadan en mochten zelfs een tv-uitzending in die tijd presenteren. Ook het belang van sporten brengen ze onder de aandacht. Ze hebben al veel vrouwen geïnspireerd tot hardlopen. Het is gezond en kost niet veel tijd en geld.

In de cultuur waar ze over spreken wordt veel suiker genuttigd en ze schrijven over de weerslag daarvan op de gezondheid. Ze zijn voorbeeldfiguren met steeds meer volgers. Velen waren eerst sceptisch maar zijn nu om. Samen zijn ze 50 kilo afgevallen en Najima (voedingscoach) en Rachida ( sportcoach) proberen dit vast te houden. Zo’n 80 procent opletten met eten en 20 procent ook eens over de schreef gaan moet echter kunnen, schrijven ze.

Voorbeeldfiguren met steeds meer volgers

In een ander bericht lees ik dat de inwoners van Leende met z’n allen opletten op wat ze eten en hierdoor veel gewicht verliezen. Ze stimuleren elkaar. In veel dorpen zie ik wandeluurtjes ontstaan met vaak een huisarts als kartrekker. Samen aan een gezonde leefstijl werken helpt naast het hebben van voorbeeldfiguren. Wat roken betreft hebben we in de maand Stoptober mensen gezien die voor het beeld van de camera proberen te stoppen met roken. Je kunt daar ook een voorbeeldfiguur in zien.

Men probeert soms beroemdheden een voorbeeldfunctie te laten bekleden in gezond leven. Johan Cruijff gaf aan dat stoppen met roken zeer belangrijk is. In een campagnefilmpje schopte hij een sigarettenpakje weg. Er waren mensen die graag wilden dat de charismatische Eberhard van de Laan zich uitsprak over de nadelige gevolgen van roken. Hij was hier echter minder open over en dat werd gerespecteerd. De suggestie hiervoor werd door sommigen zelfs als onethisch gezien.

Bij de Nederlandse cultuur hoort ook veel suiker, maar gastvrijheid en gezelligheid worden ook vaak gecombineerd met drank. We verwelkomen bezoek met koffie en proosten bij iedere gelegenheid. Er zijn mooie initiatieven om de alcohol te laten staan. Ik weet dat er mensen zijn die de vastentijd aangrijpen om een maand geen alcohol te drinken. En ook daarbij is vaak een huisarts actief.

Misschien is het een idee om voorbeeldfiguren te zoeken die aangeven dat het ook gezellig kan zijn zonder alcohol. Geer en Goor zetten de ouderen al op de kaart maar misschien hebben Nick en Simon nog tijd? In de sportwereld zijn zeker ook twee broers te vinden die als voorbeeld kunnen dienen voor nuchtere gezelligheid. Willy en René, toevallig ook uit Helmond, zijn hier misschien wel voor te porren.

Healthy Sisters en Nuchtere Broers; het zou zomaar wat kunnen opleveren

Delen