Heerlijk verdwalen in Jerez

Tropische vegetatie, middeleeuwse steegjes en sfeervolle pleintjes. En niet te vergeten tapas, wijn en flamenco. Het zijn de trefwoorden voor Jerez de la Frontera, de levendige hoofdstad van de sherry.

Tekst: Han Sjakes

Wandelend vanaf het statige Plaza del Mamelón (1893) raak ik het spoor bijster. Het plan om de ‘ruta panoramico’ te volgen die ik vond op de website van Turismo Jerez, valt al na een paar honderd stappen in duigen. Het oude centrum van Jerez de la Frontera is klein en compact maar allesbehalve overzichtelijk. Een chaotisch mozaïek van steegjes, pleintjes, patio’s en parkjes nodigt uit tot aangenaam verdwalen.

Probeer bij de ultiem sfeervolle, bijna aan elkaar geplakte pleintjes Plaza de la Asunción, Plaza Plateros, Plaza del Progreso en Plaza de la Yerba maar eens het juiste (kronkelende) steegje te vinden in de richting van de twee iconen van de stad, het fort Alcázar en de Catedral de Jerez. Het zou volgens de reisgids vijf minuten lopen moeten zijn. Maar de ‘verkeerde’ keuze, de met talloze gespecialiseerde winkeltjes gevulde Calle Algarve, laat me uiteindelijk uitkomen op de drukbezochte winkelstraat Calle Larga bij Plaza Esteve.

Hier laat de stad zich plotseling druk en luidruchtig van zijn mondaine kant zien. De omgeving van het centrale, fraai betegelde Plaza del Arenal – eindelijk een geordend plein dat overzichtelijk rechthoekig is! – en de Calle Doña Blanca bruisen van het leven dankzij volle terrassen en een hectische markthal boordevol vis, vlees en groente. Een fotogenieke plek die liefhebbers van eten en drinken niet mogen overslaan. Voor de ingang staan geïmproviseerde minikraampjes (een tafel onder een boom of parasol) met verse kruiden, knoflook, ‘caracoles’ (slakken) en – we zijn hier immers in het diepe zuiden van Spanje – vrolijk gekleurde flamencostrikken voor in het haar.

Ondertussen begint me steeds meer op te vallen hoe groen Jerez de la Frontera is. Ik ken geen ander stadscentrum met zoveel bomen. Dunne, soms torenhoge palmbomen, jacaranda’s (palissander) met in het voorjaar bloesem zo paars als neonlicht, felrode bougainvillestruiken, héél veel sinaasappelbomen en niet te vergeten vijgenbomen. Dat die laatste een monumentale ouderdom kunnen bereiken, bewijst een imposant exemplaar op Plaza del Banco.

Bodega’s

Vanaf de torens van de vesting Alcázar is een glimp op te vangen van de grijswitte sherrywijngronden ten westen en ten noorden van de stad. Want Jerez de la Frontera is natuurlijk bovenal de hoofdstad van de sherry. Dat is onder andere te merken aan de als terrastafel of reclamebord fungerende sherryvaten, aan de luifels en parasols van Tío Pepe en de talloze andere bodega’s die in de stad gevestigd zijn. 

Vrijwel alle sherryhuizen bevinden zich in Jerez of in de andere sherrysteden Sanlúcar de Barrameda en El Puerto de Santa María. De sherrystreek kent geen zelfstandige wijnboeren met een eigen châteautje, wijnkelder en ontvangstruimte voor toeristen en lokale wijnafnemers. Alle druiventelers verkopen hun fruit of wijn aan de grote bodega’s. 

Een bezoek aan Jerez de la Frontera is eigenlijk niet compleet zonder een rondleiding en proeverij in een van de bodega’s. Luister naar de fascinerende verhalen over het bijzondere solerasysteem en de soms eeuwenoude vaten, waarvan de inhoud nog steeds wordt gebruikt voor speciale cuvées. En bezoek vooral de ruimtes waar honderden vaten rijpende wijn liggen opgestapeld. 

Bij Bodegas Lustau hebben deze zalen met hun pilaren, bogen en hoge plafonds de grandeur en sfeer van een gotische kathedraal. Proef en ontdek tot slot de verschillen tussen fino, amontillado, oloroso en wat dies meer zij.

Snoepen 

Na afloop verkopen de bodega’s hun wijnen uiteraard graag om thuis van na te genieten. Misschien is dat de reden dat er in de stad zelf nauwelijks gespecialiseerde sherrywinkels te vinden zijn. Toevallig zijn er recent twee geopend: The Taste of Sherry en La Casa del Jerez. Voor de liefhebber zijn daar de beste, soms zeldzame wijnen verkrijgbaar. 

De eenvoudigste en leukste manier om van de sherry te snoepen is door een bezoek te brengen aan een van de talloze tapasbarretjes, restaurants en niet te vergeten tabancos; dé aangewezen plek voor de sherryliefhebber. Een tabanco is een sherrykroeg met eenvoudige tapas en geregeld flamenco. De wijn wordt er rechtstreeks uit het vat getapt. Sommige locals laten er zelfs een fles voor thuis afvullen. 

De zaken stromen ’s avonds en tussen twee en vijf uur ’s middags vol wanneer de winkels tijdens de siësta hun deuren sluiten en de straten in de stad opvallend leeg raken. Ik had er niet op gerekend dat ik direct al, tijdens mijn eerste zwerftocht door de stad, in Tabanco El Pasaje zou worden verrast door een zinderend optreden met gitaar, zang, het ritme van handen en voeten en een danseres. Ere wie ere toekomt: een hevig zwetende Jaime Villar Candié bezorgde me Andalusisch kippenvel met zijn rauwe, krachtige stem vol passie, weemoed en emotie.


Jerez heeft zijn eigen luchthaven. Vluchten (Iberia) gaan via Madrid of Barcelona. Voor- en najaar zijn de beste seizoenen om Jerez te bezoeken, vooral vanwege het klimaat. Bij dit bezoek begin juni was het in de middag al 34 graden. 

Tips van de auteur: The Taste of Sherry, Calle Corredera 33; La Casa del Jerez, Calle Divina Pastora, Bloque 1; Tabanco Plateros, Calle Algarve 35; Tabanco El Pasaje,Calle Sta. María 8; Tabanco San Pablo, Calle San Pablo 12; Bar Juanito, Calle Pescadería Vieja 8-10; El Guitarrón de San Pedro, Bizcocheros 16; Las Cuadras, Plaza de la Asunción 2; La Carboná, Calle San Francisco de Paula 2; La Cruz Blanca, Calle Consistorio 16.

Kennismaken met Costa de la Luz

Niet ver van Jerez de la Frontera (zie pagina 70 bevindt zich de Costa de la Luz. Naast brede zandstranden biedt deze zuidwestelijke hoek van Spanje diverse natuurparken en interessante steden. Zoals Cádiz, een historische stad die ook wel bekend staat als ‘klein Havana’. TUI stelde een lezersarrangement samen met verblijf in vijfsterren hotel Royal Hideaway Sancti Petri, een luxe resort aan zee met diverse zwembaden, 

à la carte restaurants en een uitgebreid spalandschap.

  • Prijs vanaf € 749,- p.p
  • Inbegrepen retourvlucht Amsterdam – Sevilla met Transavia, rechtstreekse transfers luchthaven – hotel v.v., zeven nachten logies/ontbijt, verrassingspakket op uw kamer, glaasje sherry als welkom en, bij aankomst vanaf 8 september, gratis toegang tot de hydrotherapy in de hotelspa
  • Niet inbegrepen o.a. € 25,- reserveringskosten (bij online boeking) en toeslag wanneer de goedkoopste vliegtuigstoelen niet meer beschikbaar zijn
  • Uiterlijke boekingsdatum 31 augustus
  • Vertrek op maan-, woens- en vrijdag  in de periode 15 juli t/m 18 oktober 2019
  • Meer (prijs)info en boekingen tui.nl/artsenauto

Delen