Heilig geloof in patiëntenparticipatie

Ziekenhuisapotheker, bestuurder en Doctorpreneur van het jaar Joris Arts stelt dat het helemaal niet zo ingewikkeld is om iets op te zetten in de zorg. Probleem is alleen dat partijen elkaar niet weten te vinden.

Tekst: Martijn Reinink | Beeld: Bas Beentjes/DB

 

Joris Arts (38) noemt het de sleutel om de problemen van de stijgende zorgkosten en zorgvraag te overwinnen: patiënten meer laten participeren in hun behandeling. “Technologische innovaties kunnen daarbij helpen”, stelt de Doctorpreneur (zie kader) van het jaar. Om zich heen ziet Arts – naast ziekenhuisapotheker sinds kort ook bestuurder bij gezondheidscentrum Kersenboogerd in Hoorn – genoeg zorgverleners met goede ideeën. Toch komen die vaak niet van de grond. “Omdat zorgverleners geleefd worden door hun agenda of geen idee hebben hoe ze het moeten aanpakken”, oordeelt hij. “Bovendien moet alles in de zorg evidence-based zijn en tot er financiering is, gebeurt er vaak helemaal niets.” In zijn ogen zou men in de zorg een voorbeeld moeten nemen aan start-ups. “Die beginnen gewoon en tijdens het proces sturen ze bij of beginnen ze helemaal opnieuw.”

Doctorpreneur Award
De Doctorpreneur Award is een initiatief van Mobile Doctors van VvAA en wordt uitgereikt aan de zorgprofessional die zich het voorgaande jaar het meest heeft bewezen op het gebied van innovatie en ondernemerschap. mobiledoctors.nl

Zelf is Arts wel iemand die gewoon begint. Zo deed hij als ziekenhuisapotheker in het Antonius Ziekenhuis in Sneek onderzoek naar een app waarmee patiënten zelf hun medicatie kunnen bijhouden. “Zij bleken goed in staat om dat te doen en wilden ook graag hun verantwoordelijkheid nemen.” Van collega’s krijgt Arts vaak te horen: ‘Mijn patiënten zijn daar te oud voor, die snappen dat niet.’ Dat argument wilde hij hen uit handen nemen. “Ik heb op een dag alle patiënten die waren opgenomen, gevraagd: heeft u een smartphone of tablet? Die dag beschikte bijna 60 procent daarover. Als je dan zegt: niet voor mijn patiënten, dan diskwalificeer je dus meer dan de helft.”

Verbinder
Joris Arts is zelf bij meerdere start-ups betrokken. Meestal in een rol als verbinder. “Laatst heb ik een start-up, een systeem om temperatuur te monitoren, in contact gebracht met een farmaceutische groothandel. Een bedrijfje dat een looppatronen-app ontwikkelt, heb ik aan iemand voorgesteld van fysiotherapievereniging KNGF. Probleem is vaak dat partijen elkaar niet weten te vinden. Ze ervaren enorme financiële of kennisdrempels. Als we die drempels wegnemen, blijkt het helemaal niet zo ingewikkeld om iets op te zetten in de zorg.”

De Skip-a-Beat-game is een goed voorbeeld. Arts: “Bij een bijeenkomst van Mobile Doctors vertelde Yosef Safi Harb over Skip-a-Beat, een biofeedbackgame voor de iPhone die je speelt met je hartslag. Hij wilde een clinical trial opzetten, maar dacht dat hij daar vijf jaar en 150.000 euro voor nodig zou hebben. Naast me zat Marald Wikkeling, vaat-chirurg in het Nij Smellinghe in Drachten. Ik vroeg hem: ‘Als we de patiënten op jouw poli vragen om deze game te spelen, dan hebben we toch heel snel klinische resultaten?’ Marald was meteen enthousiast. Binnen drie maanden was de trial geregeld. Kosten: nul euro.”

Skip-a-Beat heeft inmiddels vele prijzen gewonnen en behoort tot de top-3 ‘Meest innovatieve games’ van 2015. Zijn rol bij deze en andere start-ups leverde Arts een nominatie op voor de Doctorpreneur Award van Mobile Doctors, die hij met ruim 800 van de meer dan 2000 publieksstemmen in ontvangst mocht nemen. “Deze award stimuleert me om mijn missie te blijven uitdragen”, zegt Arts. “Ik geloof heilig in innovaties die patiënten meer laten participeren. En ook dat we daarmee een bijdrage leveren aan een betere, toekomstbestendige zorg.”

Delen