Hemels genieten in Bourgondië

Er bestaat een streek waar men de kunst van het leven en het genieten tot bijna bovenaards niveau heeft verheven. Die streek ligt in Frankrijk en heet Bourgondië.

tekst: Hans Bouman | Beeld: Jurjen Drenth

Côte de Nuits? Côte d’Or? Maar er is hier toch helemaal geen zee in de buurt? Armelle en Bernard Rion schudden hun hoofd om mijn onnozelheid, die niet eens gespeeld is. Het echtpaar, vijfde generatie wijnmakers te Vosne-Romanée, legt uit dat ‘Côte’ behalve ‘kust’ ook ‘helling’ betekent. En tegen die hellingen groeien de wijnranken die deze streek wereldberoemd hebben gemaakt.

Terwijl ze ons in hun wijnkelders steeds betere pinot noirs te proeven aanbieden – een Chambolle-musigny, Les Echeaux uit 2014, een Vosne-Romanée 1er Cru Les Chaumes uit 2015, een Clos de Vougeot grand cru uit 2013 – geeft het echtpaar een beknopt college wijnkunde voor beginners. Over de kalkrijke grond van de Bourgondische wijngebieden, de bijzondere geologische omstandigheden met veel maar niet te intense zonne-uren en natuurlijk de tweeduizend jaar oude geschiedenis van de wijnbouw, die tot grootmeesterschap heeft geleid.

Aan het slot van het bezoek maken we kennis met twee Italiaanse waterhonden, die Bernard regelmatig in alle vroegte vergezellen als hij op truffeljacht gaat. Je wilt bij je superieure wijntje tenslotte ook graag iets stijlvols eten.

Dat kan in de Bourgogne ook iets minder duur, want dit is de streek waar een van de beroemdste zachte kazen van Frankrijk wordt gemaakt: de époisses. Op een steenworp afstand van Domaine Rion bevindt zich Fromagerie Gaugry, waar een vriendelijke dame ons uitlegt dat haar époisses-makerij de enige is die met rauwe melk werkt. En dat komt, zo veel begrijpen wij er ook wel van, natuurlijk heel erg de smaak ten goede.

Klik op de afbeelding om meer foto’s te zien

Echt bij de kaasmaker over de schouder meekijken, staan de strenge hygiëneregels niet toe. Maar vanachter glas krijgen we toch een beeld van het geheimzinnige proces dat uiteindelijk leidt tot de maar liefst negen kaastypen die de fabriek produceert. Époisses AOP is de beroemdste, maar ze maken hier ook Palet De Bourgogne, Petit Gaugy, Ami Du Chambertin en – wat een goeie naam! – Plaisir Au Chablis.

Niet alleen door de maag

Hoewel bourgondisch volgens Van Dale ‘van het leven en de goede dingen des levens genietend’ betekent, gaat de liefde in deze streek niet alleen door de maag. De regio is bijvoorbeeld rijk aan de prachtigste abdijen en kastelen.

De Abbaye de Fontenay is een voormalige Cisterciënzer abdij die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. De Franse Revolutie maakte een eind aan de religieuze status van het gebouw, maar grote verwoestingen bleven gelukkig uit. In de negentiende eeuw kregen de gebroeders Montgolfier het gebouwencomplex in handen. Inderdaad: de mannen die experimenteerden met luchtballonnen. De broers bezaten ook een papierfabriek en hun eerste luchtballonnen waren, wonderlijk maar waar, van papier.

In Nuits-Saint-Georges stuiten we, in een soort museum dat het Cassidium heet, toch weer op een van de talrijke culinaire erfenissen die de Bourgogne ons heeft nagelaten. Door de eeuwen heen zijn talloze heilzame eigenschappen toegeschreven aan de zwarte bes, die in deze streek welig tiert. En natuurlijk hebben de Bourgondiërs er ook een drankje van gemaakt: crème de cassis. Het is een onmisbaar ingrediënt van het aperitief Kir. Dat drankje is vernoemd naar priester en burgemeester Félix Kir (1876-1968). Op een receptie die hij organiseerde, bleek de witte wijn akelig zuur. Kir deed de suggestie een scheut crème de cassis toe te voegen en een nieuw modedrankje was geboren.

Paleis voor de armen

Een van de allermooiste stadjes van de Bourgogne is het door de wijnbouw welvarend geworden Beaune. Het goede leven glimlacht je hier op elke straathoek toe. Mooie uitbaterijen, mooie winkels, mooi geklede mensen. Hoogtepunt is het Hôtel-Dieu: het prachtige ‘paleis voor de armen’ dat van 1443 tot 1971 als ziekenhuis fungeerde. In het interieur van de thans als museum ingerichte liefdadigheidsinstelling wordt de ziekenzorg door de eeuwen heen in beeld gebracht.

Beaune is ommuurd en je kunt er heerlijk wandelen over de terrassen van de oude bastions en door de drooggevallen grachten waar fraaie tuinen werden aangelegd. De torens zijn sinds jaar en dag in gebruik als wijnkelders.

Het charmantste sprookjeskasteel in de omgeving is Chateau de La Rochepot. Bij de ingang hangt – beetje flauw – een bord waarop staat dat je eerst moet betalen voordat je mag fotograferen. Tja, dan moet je van de buitenkant maar niet zo mooi zijn.

Het kasteel dateert oorspronkelijk uit de twaalfde eeuw en werd tijdens de Franse Revolutie bekwaam verwoest. Eind negentiende eeuw werd het kasteel met veel gevoel voor romantiek herbouwd. Oude foto’s laten zien dat dit geen geringe klus was. In de sfeervol ingerichte ruimtes worden wijnproeverijen en gastronomische evenementen georganiseerd. Het blijft wel Bourgondië natuurlijk.

Praktisch

De afstand Utrecht-Vosne Romanée is met de auto circa 725 km. Met de trein bent u vanuit Amsterdam CS met 2x een overstap in Vougeot Gilly of Beaune, die geschikt zijn als respectievelijk begin- en eindpunt van een bezoek aan de zuidelijke Bourgogne, zoals in dit verhaal beschreven. Tarieven en boekingen via treinreiswinkel.nl of 071 513 70 08. Handige reisgidsen: Trotter Bourgondië (€ 19,99), Groene Michelingids Bourgondië (€ 22,50). Gastronomische tip: Loiseau des Vignes, Beaune, een van de twee beste restaurants van Beaune (1 Michelinster) en dat zegt wat in dit culinaire topstadje. En niet onbetaalbaar: dagschotel € 25/35,-, ontdekkingsmenu € 59,-, kennersmenu € 119,-. bernard-loiseau.com

Lezersvoordeel

SNP Natuurreizen biedt lezers van Arts en Auto een exclusieve korting van € 50,- p.p. op zijn individuele wijnwandelvakantie door de heuvels van de Côte d’Or. De wandelingen voeren u door wijngaarden van beroemde Grands Crus, eikenbossen en wijndorpen en langs abdijen en kastelen. U logeert in chambres d’hôtes, en onderweg zijn enkele proeverijen georganiseerd. De paden door de wijnvelden zijn vaak geasfalteerd; verder loopt u over karrensporen en bospaden die geleidelijk stijgen en dalen.

  • Prijs € 815,- p.p. (o.b.v. 2-psk)
  • Inclusief o.a. zes overnachtingen met ontbijt, twee diners, een lunch met wijn, drie picknicks en bagagevervoer op dag 3 en 5.
  • Bijkomende kosten o.a. € 20,- reserveringskosten, overige maaltijden en vervoer naar/van Frankrijk. Uw auto kunt u achterlaten bij de eerste accommodatie (een taxi brengt u op dag 7 weer terug).
  • Meer (prijs)info en boekingen: snp.nl (reiscode 304390)/ Vergeet u niet in het opmerkingenveld in het boekingsformulier de exclusieve lezerskorting met code ARTSENAUTO50 te vermelden.

 

Delen