Het gaat niet om geld

Na GroenLinks doet nu ook de PvdA een oproep om de salarissen in de zorg te verhogen. De oproep komt van Kamerlid John Kerstens en ligt in het verlengde van Kamervragen die hij aan minister Hugo de Jonge heeft gesteld over het feit dat de zorgverzekeraars 190 miljoen euro onbenut hebben gelaten voor de wijkverpleging.

In een van de Twitterreacties op de oproep van Kerstens lees ik: ‘De zorg schreeuwt om personeel, dat kan alleen als de salarissen fors omhooggaan. Oproep die past bij de oplossing voor aantrekkelijk werken in de zorg.’

De kern is goed werkgeverschap, niet geld

Maar is dat zo, kan dat personeel alleen worden gevonden als de salarissen fors omhooggaan? Een hoger salaris biedt geen oplossing voor het ervaren van een hoge werkdruk. Een hoger salaris verhoogt niet het plezier in het moeten verrichten van administratieve taken die een zorgprofessional als nutteloos ervaart. Een hoger salaris voorkomt niet dat ambulancemedewerkers agressie van omstanders ondervinden, en zorgt er ook niet voor dat ze daar makkelijker overheen stappen.

Dus gaat een hoger salaris helpen om mensen die in de zorg werken voor dat werk te behouden? Waarschijnlijk zijn de voorstellen die Berenschot doet om de uitstroom te stoppen veel waardevoller. Het woord salaris valt daarin alleen in deze zin: ‘Ook een hoger salaris is lang niet altijd zaligmakend, zeker niet op de lange termijn’. Deze zin verklaart ook meteen waarom een hoger salaris niet meer mensen over de streep zal trekken om te kiezen voor een baan in de zorg. De kern is goed werkgeverschap, niet geld.

Delen