Het gelijk van Marcel Levi

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

Zo, die fusie tussen VUmc en AMC is dus een goede zaak. Als Marcel Levi het zegt, dan zal het toch echt wel zo zijn. We zeuren allemaal maar wat als we het daar niet mee eens zijn. De kwaliteit en toegankelijkheid worden beter door die fusie en het wordt niet duurder. Einde discussie, ophouden met dat gezeur.

Enig bewijs aandragen voor zijn stelling vindt Levi blijkbaar niet nodig, of de journalist vergeet ernaar te vragen. Levi hoeft ook niet uit te leggen dat er naar zijn opvatting blijkbaar niet meer smaken zijn dan een moloch als VUmc/AMC enerzijds en anderzijds ‘alleen maar heel kneuterige ziekenhuizen met 150 bedden waar niets kan en waar op de kwaliteit veel valt af te dingen.’ Een opmerking die mij toch vooral het gevoel geeft van: je telt als ziekenhuisbestuurder pas mee als je de baas bent over een Heel Groot Ziekenhuis. Is het misschien een aardig idee om als onderdeel van de Brexitonderhandelingen mee te nemen dat Engelse ziekenhuisbestuurders niet meer mogen worden geïnterviewd over de Nederlandse gezondheidszorg?

Je telt als ziekenhuisbestuurder pas mee als je de baas bent over een Heel Groot Ziekenhuis

De rest van het interview gaat over de ziekenhuiszorg in Engeland, waar wij met onze blik van buitenaf blijkbaar toch wat verkeerd tegenaan kijken. Dat de National Health Service in crisis verkeert is meer een dingetje dat de pers vertelt dan dat er nu echt zo heel veel aan de hand is. Gewoon burgerlijk ongehoorzaam zijn en patiënten blijven behandelen, dan valt het allemaal best mee. En voorrang verlenen aan patiënten die het zich kunnen veroorloven om zich privé bij te verzekeren natuurlijk. Wat een prachtig stelsel hebben ze daar toch.

4 Reacties Reageer zelf

 1. Gijs van Loef
  Geplaatst op 17 januari 2018 om 10:20 | Permalink

  Een rommelig stukje, heeft Frank iets tegen Marcel Levi?
  Ik reageer op twee punten.
  Zonder specifieke kennis van de ins en outs van de fusie van het AMC en VUmc denk ik dat deze fusie niet kostenverhogend hoeft te zijn mits aan twee voorwaarden wordt voldaan: er vindt een volledige verdeling van specialismen plaats, oncologie hier, gynaecologie daar etc. en er komt geen nieuwbouw.
  Dat de NHS in zeer zwaar weer verkeert is algemeen bekend. De NHS als angstaanjagend voorbeeld gebruiken om daarmee een discussie over ons zorgstelsel te smoren is demagogie. De NHS is in elk geval geen goed voorbeeld als het de medische prestaties betreft, daarin is ze hekkesluiter in modern Europa. Zie: https://gijsvanloef.nl/2017/11/10/tendens-daling-kwaliteit-medische-zorg-t-o-v-eu14-zet-door-2007-2017-oeso/

 2. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 17 januari 2018 om 10:43 | Permalink

  Je bent vast bekend met de meta-analyse van internationale studies die aantoont dat de zorgkosten het laagst zijn in kleinere ziekenhuizen dan we in Nederland hebben. Ook zul je de waarschuwing van de NZa kennen dat de fusie tussen AMC en VUmc prijsstijgingen tot wel vijftien procent kan veroorzaken.
  Wat je bedoelt met de zinsnede “De NHS als angstaanjagend voorbeeld gebruiken om daarmee de discussie over ons zorgstelsel te smoren” ontgaat me. In deze blog voer ik immers geen discussie over ons stelsel. En om je vraag te beantwoorden: nee, ik heb niets tegen Marcel Levi maar reageer slechts op zijn uitspraken in FD.

 3. Peter de Kuiter
  Geplaatst op 19 januari 2018 om 15:00 | Permalink

  Wat een waardeloze tekst van deze blogger, kan Arts en Auto svp een serieuze columnist aanstellen? Kennelijk heeft deze zelf-benoemde medisch journalist een hekel aan Marcel Levi gezien dit en eerdere stukjes. Speel svp de bal en niet de man: persoonlijke aanvallen zijn goedkoop en dom. Of kom zelf eens met een originele reactie in plaats van altijd maar te reageren op anderen. De opmerking over de baas willen zijn over een heel groot ziekenhuis is villijn en slaat in het geheel niet op het artikel in het FD. Er is heel veel motivatie rondom de VUmc-AMC fusie en dat dit toevallig niet wordt vermeld in de quote in het FD artikel (dat heel ergens anders over gaat) betekent niet dat het er niet is.

 4. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 19 januari 2018 om 16:23 | Permalink

  Natuurlijk is er motivatie, maar er is ook heel veel discussie. Van die motivatie lees ik niets terug in wat Levi in het artikel in FD zei. Hij verwerpt de discussie zonder uit te leggen waarom. Daarop reageer ik. Op de inhoud dus.