Het gelijk van Marcel Levi

Zo, die fusie tussen VUmc en AMC is dus een goede zaak. Als Marcel Levi het zegt, dan zal het toch echt wel zo zijn. We zeuren allemaal maar wat als we het daar niet mee eens zijn. De kwaliteit en toegankelijkheid worden beter door die fusie en het wordt niet duurder. Einde discussie, ophouden met dat gezeur.

Enig bewijs aandragen voor zijn stelling vindt Levi blijkbaar niet nodig, of de journalist vergeet ernaar te vragen. Levi hoeft ook niet uit te leggen dat er naar zijn opvatting blijkbaar niet meer smaken zijn dan een moloch als VUmc/AMC enerzijds en anderzijds ‘alleen maar heel kneuterige ziekenhuizen met 150 bedden waar niets kan en waar op de kwaliteit veel valt af te dingen.’ Een opmerking die mij toch vooral het gevoel geeft van: je telt als ziekenhuisbestuurder pas mee als je de baas bent over een Heel Groot Ziekenhuis. Is het misschien een aardig idee om als onderdeel van de Brexitonderhandelingen mee te nemen dat Engelse ziekenhuisbestuurders niet meer mogen worden geïnterviewd over de Nederlandse gezondheidszorg?

Je telt als ziekenhuisbestuurder pas mee als je de baas bent over een Heel Groot Ziekenhuis

De rest van het interview gaat over de ziekenhuiszorg in Engeland, waar wij met onze blik van buitenaf blijkbaar toch wat verkeerd tegenaan kijken. Dat de National Health Service in crisis verkeert is meer een dingetje dat de pers vertelt dan dat er nu echt zo heel veel aan de hand is. Gewoon burgerlijk ongehoorzaam zijn en patiënten blijven behandelen, dan valt het allemaal best mee. En voorrang verlenen aan patiënten die het zich kunnen veroorloven om zich privé bij te verzekeren natuurlijk. Wat een prachtig stelsel hebben ze daar toch.

Delen