Het is tijd voor vakmanschap

Ook GroenLinks is de discussie over de dure weesgeneesmiddelen niet ontgaan. De partij lanceert daarom een driepuntenplan. Onderdeel daarvan: transparantie over de ontwikkelingskosten van medicijnen, onafhankelijke informatie en sterker Europees toezicht op illegale prijsafspraken.

Temidden van die discussie, luidt de topman van Mediq apotheken de noodklok. De winst van zijn bedrijf was in het tweede kwartaal van 2012 met 0,8 miljoen euro fors lager dan in 2011. Toen bedroeg de winst nog 6,7 miljoen euro. Volgens topman Hans Janssen lijdt zijn bedrijf verlies op de helft van de geneesmiddelen die het aan klanten levert. Dit komt doordat de geneesmiddelenprijzen in de afgelopen jaren zijn gedaald. Mediq pleit voor een ander bekostigingsmodel: introductie van een vaste prijs per middel en afschaffen van de margevergoeding.

Ik denk aan de apothekers die zich tegenwoordig veelal marktkoopman voelen. Elke dag alleen maar doosjes met pillen schuiven. Dat is toch een beetje zoals de journalist die alleen maar ANP-berichtjes copy-past. Of de fietsenmaker die lekke banden niet meer plakt, maar gewoon vervangt.

In 2011 bedroeg het aantal eigen bereidingen in de openbare apotheek slechts 2,4 procent, blijkt uit cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen. 60,6 procent van de verstrekte middelen was generiek, 30 procent een specialité.

Inhakend op de bevindingen van de NOS, dat een weesgeneesmiddel na bemoeienis van de industrie 50 keer duurder werd, zou ik zeggen: het is tijd voor vakmanschap. Apothekers zoeken al langer naar een meer betekenisvolle invulling van hun vak. En dit zou de oplossing kunnen zijn. Laat ze weer zelf pillen draaien. Zeg nou zelf: u staat toch liever met een veiligheidsbril op in een lab, dan met uw keurige blouse op een borrel van de lokale ondernemersvereniging?

Delen