Het nieuwe wandelen en fietsen

Niemand hoeft meer te verdwalen. Wie midden in het bos de paaltjesroute kwijt is, vindt met een smartphone altijd de weg terug naar de parkeerplaats. Google of Apple’s Maps wijzen u de weg. Maar zorgeloos wandelen of fietsen is iets anders.

De laatste jaren gebruik ik steeds vaker de routes die enthousiaste wandelaars en fietsers delen via internet. Ik vind ze op sites als wandelnet.nl, fietsersbond.nl en nederlandfietsland.nl. Het makkelijkst is om de routes in digitale vorm te downloaden als zogeheten gpx-track. Die kunt u dan op uw telefoon laden, zodat ze op een kaart worden weergegeven. Ik gebruik daarvoor de app OsmAnd, die de kaart ook offline weergeeft als er geen ontvangst is. De kaarten zijn door vrijwilligers gemaakt en vaak verbluffend goed, met veel meer details dan Google of Apple geven. Voor wandelingen in het buitenland zijn de hoogtelijnen handig. In Nederland zijn ook de topografische kaarten op de app Topo GPS mooi – ook die kunnen gpx-tracks weergeven (topo-gps.com). Wie alleen fietsknooppunten wil rijden, kan ook goed de app Fietsknoop gebruiken.

U komt zo op plekken die anders te veel zoeken zouden vergen

Bij het wandelen haal ik de telefoon af en toe uit mijn zak, zodat ik weet hoe de volgende paar honderd meters eruitzien. Bij fietsen is dat onhandig. Gelukkig zijn er allerlei manieren om een telefoon aan het stuur vast te maken. Het simpelst en goedkoopst is met een speciaal elastiek (getfinn.com).

Als u het scherm constant aan laat staan, is de accu wel snel leeg, maar gelukkig zijn er allerlei apparaatjes om uw telefoon met de dynamo te verbinden (cycle2charge.de; bit.ly/usbwerk). Bent u toch geld aan het uitgeven, dan kunt u net zo goed een aparte fietsnavigator kopen (bijvoorbeeld Mio Cyclo of Garmin Edge). Die zijn ook nog waterdicht.

Het mooie is, dat u zo op plekken komt, die anders te veel zoeken zouden vergen.

Delen