hoge pinkosten in buitenland

Pinnen in het buitenland heeft een prijskaartje. In eurolanden is het veelal gratis, maar buiten Europa loopt de teller snel op. 

De Consumentenbond heeft onlangs een steekproef gedaan naar de kosten van pinbetalingen in landen waar niet met de euro wordt betaald. Daaruit blijkt dat er vaak extra kosten worden berekend, zoals een service fee van de gastbank. In principe zouden gebruikers de kosten daarvan op het scherm van de geldautomaat moeten kunnen aflezen. Ook de eigen bank brengt opnamekosten in rekening bij pintransacties in landen buiten de EU. Tot slot is vaak onduidelijk welke koersopslag banken rekenen. Om niet voor grote verrassingen te komen staan, doen consumenten er goed aan om voor vertrek de productvoorwaarden van de betaalrekening nauwgezet te bekijken.

Overigens is een geldopname met de bankpas nog altijd goedkoper dan met de creditcard. Uit een steekproef met geldopnames in Singapore, Maleisië en Thailand blijkt dat het verschil tussen een pintransactie (500 euro) met een bankpas en een creditcard kan oplopen tot 30 euro.

Delen