Hogere tarieven kindergeneeskunde

De NZa heeft per 1 juni de tarieven voor kindergeneeskunde verhoogd. Voor het eerst berekent de NZa de tarieven op basis van specifieke kostprijzen voor kindergeneeskunde en niet meer op de algemene kostprijzen van ziekenhuizen. 

 

 

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) verhoogt de tarieven voor kindergeneeskunde met gemiddeld 35 procent. De verhoging volgt uit een onderzoek van de NZa naar de actuele kostprijzen van specifieke behandelingen en is verwerkt in het DBC-pakket voor ziekenhuizen. Achtergrond van de verhoging is dat de tarieven nu voor het eerst gebaseerd worden op de werkelijke, specifieke kosten in de kindergeneeskunde en niet langer afgeleid worden van de algemene kostprijzen. Kindergeneeskundige zorg is vaak complexer en daardoor duurder.

De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) en de ziekenhuizen hadden bij de NZa om de verhoging gevraagd. “Er kan nu een einde komen aan de situatie dat de ziekenhuizen structureel te weinig vergoed krijgen voor de kindergeneeskundige zorg”, aldus NVK-woordvoerder en kinderarts Norbert van den Berg.

Delen