Homeopathiesites overtreden regels

Vijf homeopatische websites moeten de teksten bij alle aangeboden geneesmiddelen anonimiseren. Zij  overtreden de regelgeving omdat ze beschrijven voor welke gezondheidsklachten de middelen zijn bedoeld. Dat is sinds vorige maand verboden omdat er geen bewijs is voor de werkzaamheid. De Volkskrant meldt dat De Inspectie voor de Gezondheidszorg hen heeft bevolen dit binnen 4 weken te doen.

Fabrikanten van homeopathische middelen mogen sinds 1 juli 2012 niet meer aangeven voor welke gezondheidsklachten de middelen zijn bestemd. Het verbod werd dit jaar van kracht na jarenlang juridisch touwtrekken. Fabrikanten konden de werkzaamheid niet of onvoldoende wetenschappelijk bewijzen aan het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Sinds 1 september is alleen nog ‘blanco’ reclame toegestaan.

De stichting Skepsis, die onderzoek doet naar pseudowetenschap, vroeg de Inspectie twee maanden geleden op te treden tegen de reclame voor homeopathie. Secretaris Jan Willem Nienhuys had acht sites van homeopathische fabrikanten en apotheken geraadpleegd en ontdekte dat bij honderden middelen nog gewoon de indicatie stond vermeld.

Skepsis laat weten dat vijf websites een officiële waarschuwing hebben gekregen. Een daarvan heeft maatregelen genomen, twee zijn van het web verdwenen. Alleen bij het meest verkochte homeopathische middel, Oscillococcinum (tegen de griep), kan de Inspectie nog niet ingrijpen. Nienhuys had ook over dat middel een klacht ingediend, maar de fabrikant heeft op de valreep bij het CBG klinische bewijzen voor de werkzaamheid ingediend. Het College is nog bezig met de beoordeling, aldus een voorlichter. Omdat de procedure nog niet is afgerond, mag de indicatie op de verpakking blijven staan en mag er reclame voor worden gemaakt.

Veel producenten van homeopathische middelen hebben hun verpakkingen en bijsluiters al aangepast. Winkels mogen nog tot volgend jaar juli hun oude voorraad verkopen.

Delen