Honderd jaar dokter Pierrot

Afgelopen maand vierde de familie Pierrot het 100-jarig bestaan van haar huisartsenpraktijk in Vinkeveen. Johannes startte de praktijk in 1913, zoon Wilhelmus nam het stokje over en gaf dat uiteindelijk weer door aan zijn dochter Camilla. Een terugblik met vader en dochter op een eeuw dokteren in de Ronde Venen.

Tekst: Wout de Bruijne | Beeld Nout Steenkamp

Wilhelmus’ vader Johannes Pierrot werd honderd jaar geleden door de gemeente Vinkeveen aangetrokken als huisarts en gemeentearts voor de armen. Dat wil zeggen voor de rooms-katholieke armen, want de onbemiddelde protestanten hadden een andere dokter. De gemeente betaalde de gemeenteartsen voor werkzaamheden zoals verplichte pokkenvaccinaties, lijkschouwingen en bevallingen. Vooral dat laatste leverde volgens Wilhelmus, die vaak als chauffeur met zijn vader meeging, geregeld lange werkdagen op. “Wanneer we ’s nachts naar een bevalling op een afgelegen plek moesten en de weeën duurden lang, dan konden we tussendoor niet even heen en weer naar huis. Het was pikkedonker en de wegen waren slecht. Mijn vader ging dan weleens naast de barende vrouw slapen. Ik mocht dan ergens een bank of stoel opzoeken.”

Toen Wilhelmus de praktijk van zijn vader overnam, was dat aanvankelijk ook als gemeentearts, maar de medisch-sociale omstandigheden werden steeds beter waardoor die functie verdween. Hij ging verder als huisarts en hield praktijk aan huis in De Beuk, een bekende villa voor iedere Vinkevener, toen en ook nu nog.

Lees verder (pdf)

12-2013p044-045

 

Delen