Huisarts op het spoor

Het is een mooie, weidse naam: Amsterdam Central Doctor & Pharmacy. De NS kondigde de komst van dit nieuwe initiatief vorige week met enige poeha aan. Het is echter de vraag of deze dienst heel veel méér gaat betekenen dan de komst van de nieuwe MacBike in een van de stationshallen, waarover het in de volgende zin van het nieuwsbericht gaat.

De vraag of er ook een dokter in de hal is, is me nog nooit gesteld

Als Amsterdammer die voor zijn werk is aangewezen op het openbaar vervoer, kom ik al sinds mensenheugenis meerdere keren per week op Amsterdam CS. Aan toeristen – de primaire doelgroep voor de dokterspost en apotheek – geen gebrek. Blijkbaar heb ik een ‘die vent weet het wel’-hoofd, want ik word nogal eens staande gehouden. Soms vraagt zo’n toerist me dan om wat geld, omdat hij niet meer genoeg heeft voor een kaartje naar Schiphol. Wat vaker vragen ze waar de Wallen zijn. En nog veel vaker willen ze weten hoe ze bij het hotel moeten komen dat ze hebben geboekt.

De vraag of er ook een dokter in de hal is, is me echter nog nooit gesteld. Misschien verklaart dit ook waarom een eerder soortgelijk initiatief op station Den Haag Centraal nooit echt van de grond gekomen is en momenteel een zieltogend bestaan leidt.

De berichtgeving van NS meldt trouwens dat de huisartsenpraktijk ook mikt op omwonenden. Inderdaad wonen aardig wat mensen in de directe omgeving van het centraal station, aan beide zijden van het IJ. Sommigen van hen zijn huisarts. Nog een nieuwe praktijk erbij kan wellicht helemaal geen kwaad. Maar of omwonenden nu ineens massaal naar een nieuwe huisarts zullen overstappen is vers twee.

Delen