Huwelijkse voorwaarden

Verstandshuwelijken kunnen heel gelukkig eindigen, zegt bestuursvoorzitter Dirk Jan Verbeek van het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. Toch pakt hij de handschoen voor het voorgenomen  huwelijk met zorgondernemer Loek Winter wat wrevelig op. Winters opvattingen over de ziekenhuiszorg zijn duidelijk niet de zijne. “De heer Winter ziet de ziekenhuizen als een warenhuis waarin medisch specialisten hun eigen winkel runnen en verder weinig met elkaar te maken hebben”, stelt hij (op zorgvisie.nl).

Maar Verbeek en Winter zijn het blijkbaar toch eens geworden over de opvatting dat de diagnose van de patiënt leidend moet zijn bij de organisatie van zorg. En dus kunnen de twee samen aan de slag om het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer te redden. Het is de bedoeling dat ze hiertoe de beste onderdelen uit hun eigen reddingsplannen combineren tot één geheel.

Ze kiezen deze weg niet geheel vrijwillig, zoals al blijkt uit de opmerking van Verbeek. De zorgverzekeraars hebben een grote stem in dit verhaal. Hun betrokkenheid bij de totstandkoming van dit huwelijk laat zien hoezeer het zorgveld alweer aan het veranderen is sinds Aysel Erbudak en Loek Winter zich enige jaren geleden opwierpen als ondernemers die omvallende ziekenhuizen een nieuw leven wilden geven. De zorgverzekeraars komen nu veel nadrukkelijker in beeld als het om dergelijke relaties gaat en dat is ook logisch.

Verstandshuwelijk of niet, de betrokken partijen trouwen hoe dan ook in gemeenschap van patiënten. En dus willen de zorgverzekeraars zeker weten dat de belangen van hun verzekerden goed in de huwelijksakte verankerd zijn.

Delen