Iedereen dezelfde tijd

Dit jaar is het misschien een van de laatste keren dat we de klok terugzetten naar de wintertijd. De roep om het ritueel af te schaffen wordt steeds luider. Hoewel… Ik hoef eigenlijk geen enkele klok meer te verzetten. Computers, thermostaten, zelfs horloges maken tweemaal per jaar zelfstandig een tijdsprong.

Sommige apparaten krijgen tijdsignalen via internet. Maar vaak hebben apparaten zelf rekenregels voor de zomertijd. Dat geeft problemen als die regels veranderen. Windows-computers moeten geüpdatet worden. Oudere computers, waarop dat niet meer kan, gaan een deel van het jaar de verkeerde tijd aangeven. Wereldwijd zijn dit soort aanpassingen elk jaar nodig. Voor de makers van techniek zijn dit soort aanpassingen daarom routine, al worden er elke keer fouten gemaakt. Toen in 2015 een schrikkelseconde werd ingevoerd, lagen de websites van Amazon, Twitter, Instagram en Netflix er langere tijd uit.

Leven naar je eigen ritme in plaats van naar de klok

Ons lichaam heeft het moeilijker met tijdsprongen. Dat is ook de ratio achter het protest tegen de tijdsprongen. Maar als we altijd wintertijd hebben, dan zijn de zomeravonden korter. Met eeuwige zomertijd moeten we ‘s winters vaker in het donker naar ons werk.

Techniek maakt ook een andere oplossing mogelijk. Schuiven met werktijden en werkplekken is dankzij planningstools en internet voor steeds meer mensen mogelijk. We kunnen ons laten regeren door ons eigen ritme in plaats van door de klok. Zelfs scholen experimenteren met flexibele tijden.

De klok blijft natuurlijk handig om afspraken met elkaar te maken. Het blijkt dat regio’s meer met elkaar communiceren als ze dezelfde tijd aanhouden. Misschien moeten we gewoon over de hele wereld dezelfde tijd hebben. Dan kan iedereen het eigen ritme aanhouden.

Delen