IGZ moet nieuwe kliniek snel toetsen

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) moet toekomstige gezondheidscentra binnen een maand na opening controleren.  Dat antwoordt minister Schippers dinsdag aan de Tweede Kamer op vragen over de eenvoud waarmee de Volkskrant een verslavingskliniek kon oprichten. Dat schrijft de Volkskrant vandaag.

 

De toelatingseisen moeten volgens Schippers daarnaast worden aangescherpt en er moeten strengere administratieve eisen gelden. De minister denkt daarbij aan  aanscherping van de screening door verzekeraars, een verplichte verklaring omtrent gedrag voor bestuurders van de instellingen en verplichte inschrijving in het Handelsregister.

De PvdA is niet tevreden over het huidige voorstel. Zi had Schippers gevraagd om de toelatingsprocedure te wijzigen zodat een kliniek voor de opening al getoetst zou zijn.  “De VVD denkt dat de markt de kwaliteit zal waarborgen: als er een slechte kliniek is, zal die vanzelf sluiten”, zegt PvdA-Kamerlid Bouwmeester. Zij is bang dat het dan al te laat is.

De Volkskrant toonde vorige week aan hoe eenvoudig het is om een verslavingskliniek op te richten. De krant richtte zelf een kliniek op en hoefde daarvoor slechts drie keer online een formulier in te vullen en één bezoek aan de Kamer van Koophandel te brengen.

Schippers heeft toegezegd om nog voor de zomer met een uitgewerkt plan te komen.

Lees meer bij de Volkskrant

Delen