‘Ik ben als patiënt zo geschrokken’

Zijn hele werkzame leven werkte Paul Goderis (69) in de gezondheidszorg, op het laatst als bestuurder van een instelling voor mensen met een beperking. Na zijn pensionering leerde hij de zorg vanuit het perspectief van de patiënt kennen. In De kwetsbare patiënt beschrijft hij zijn ervaringen en houdt hij een pleidooi voor meer aandacht voor de zieke als mens.

Tekst: Annemarie Bergfeld | Beeld: Marco Vellinga/DB

“Ik zou gebeld worden over de uitslag van een scan. Op de afgesproken dag hoor ik niets. De dagen daarna ook niet. Ik zit in spanning. Uiteindelijk bel ik zelf met de endocrinoloog. Hij excuseert zich niet voor het niet-bellen en blijkt niet te weten waarover het gaat. Op mijn vragen reageert hij lauw. Waarom vraagt hij niet op z’n minst of hij me over 5 minuten kan terugbellen zodat hij het dossier erbij kan pakken?

Drie jaar geleden werd een groot, uitgezaaid kwaadaardig schildkliercarcinoom bij mij vastgesteld. Vier opnames, elf medisch specialisten en tal van biopsies, scans, operaties, bestralingen en jodiumbehandelingen verder weet ik dat genezing niet meer mogelijk is. Mijn levensverwachting strekt zich uit van enkele maanden tot enkele jaren. Hoewel mijn mogelijkheden drastisch ingeperkt zijn, voel ik me op het moment best lekker. Ten tijde van mijn frequente bezoeken aan het universitair medisch centrum, waar ik nu palliatief onder behandeling ben, was dat vaak anders. Door de gevolgen van mijn ziekte natuurlijk, maar ook door de schrik. Ik ben er werkelijk enorm van geschrokken hoe je als patiënt in de zorg bejegend wordt. Gebrek aan aandacht voor de zieke als méns, zo kan ik het nog het beste samenvatten.”

Lees verder (pdf).

04-2015p032-033

Delen