Ik ben toch niet gek?

Het boek If Disney ran your hospital van Fred Lee zorgt al jaren voor discussie rond de thema’s kwaliteit van zorg en organisatie van zorg.

Daar moest ik aan denken toen ik de Media Markt in liep. Eigenlijk is dat een soort Disneyland voor elektronica, inclusief het uitgangspunt van aantrekkelijke aanbiedingen die mensen moeten lokken in de hoop dat ze daarna nog wat extra’s uitgeven.

In zo’n zee van aanbod is het handig wanneer u als consument goed bent voorbereid. Van prijzen tot technische specificaties. Voor alles wat u niet zelf weet, resten u drie opties: gokken, terug gaan naar huis of een medewerker aanspreken in de hoop dat deze het goed met u voorheeft.

Het is niet ondenkbaar dat u voor deze laatste keuze opteert. U bent nu eenmaal toch al hier en gokken is ook weer zoiets wat mensen niet graag zeggen te doen.

U weet, kortom, wat u komt halen. De beloning voor een goede voorbereiding is een kort bezoek voor een lage prijs. De straf bij elke vorm van naïviteit is een afhankelijkheid die toch wat ongemakkelijk zal voelen.

Een van de modewoorden op dit moment is zelfredzaamheid. De vraag is wat dat is, zelfredzaamheid. De vraag is ook wat iemand nodig heeft om zijn eigen gezondheid te kunnen managen. Dat een bezoekje aan de website van de consumentenbond niet afdoende is, moge duidelijk zijn. De specificaties van het menselijk organisme zijn daarvoor te verschillend van printplaatjes en ander technisch vernuft. Toch vertonen de rijen orthopeden, neurologen, internisten en wat dies meer zij enige gelijkenis met de laptops en espressomachines die in slagorde staan opgesteld. Ze doen het allemaal, maar welke past het beste bij uw behoefte?

In de hal van nieuwe ziekenhuizen overvalt mij soms een Media-Marktgevoel en voel ik mij tekortschieten omdat ik thuis niet alles heb uitgezocht. Er rest mij weinig anders dan mij over te geven aan het pretpark waar ik zojuist binnen stapte en in de rij voor de eerste attractie te gaan staan. Een pretpark waar ik mij een toevallige passant voel. In een wat cynisch perspectief ondersteunt dat de transitie van tweede naar eerste lijn. Dat zal niet zo bedoeld zijn.

Delen