Im Westen nichts neues
Toen ik eerder dit jaar een lang weekend wegging, viel het kabinet. Ik hield dan ook mijn hart vast toen mijn gezin en ik ruim een week geleden op het vliegtuig stapten voor een weekje vakantie in het Midden-Oosten. Wat zou er nu weer gebeuren? Maar bij thuiskomst merk ik dat ik mij nergens druk over had hoeven maken.
Het feit dat de zorgverzekeraars met uniforme kwaliteitseisen komen voor de behandeling van dikke darmkanker, ziekte van Parkinson, nierdialyse en bariatrische chirurgie, mag nauwelijks een verrassing heten. In het proces van selectieve zorginkoop is dit een logische stap. Kwaliteitseisen voor andere behandelingen zullen snel volgen.
Ook het bericht dat Ziekenhuis Groep Twente kiest voor concentratie van een aantal specialismen in Almelo – en ze dus niet blijft aanbieden in Hengelo – past in deze trend. ZGT is zo slim zelf stappen te zetten in het proces van taakconcentratie en niet lijdzaam af te wachten totdat de zorgverzekeraars hierin dwingende eisen gaan stellen.
Wel opvallend vond ik de beslissing van zorgverzekeraar VGZ om bij wijze van proef de eerste date van vrijgezelle verzekerden te vergoeden. Natuurlijk is dit een publiciteitsstunt. Hij past perfect bij de eindejaarsperiode, omdat mensen dan weer eens nadenken over de vraag of ze wel of niet van zorgverzekeraar moeten veranderen. Maar door het te koppelen aan onderzoek naar geluk aan de Erasmus Universiteit, is het wel een slimme publiciteitsstunt. Hij sluit aan bij de trend die de Raad voor Volksgezondheid & Zorg van ZZ naar GG noemt: van ziekte en zorg naar gezondheid en gedrag. Mensen met een relatie zouden gelukkiger zijn, is het uitgangspunt van het geluksonderzoek. Noem het dus maar een vorm van preventie. Het nieuwe kabinet doet daar weinig mee, dus laat de zorgverzekeraars het dan maar doen.