In etappes door Afrika

Afgelopen zomer vlogen Moyo Kruijt, orthopedisch chirurg in het UMC Utrecht, zijn vrouw Julie Houben en hun twee zoons voor de vijfde keer naar Afrika. Voor Arts en Auto tekende Julie de ervaringen op van de werkvakanties die het gezin in vijf etappes van Utrecht naar Namibië voerden.

Tekst en beeld: Julie Houben

Mijn man Moyo kwam als 2-jarige peuter in een Landrover helemaal vanuit Malawi naar Nederland, samen met zijn ouders die daar begin jaren zeventig als arts voor Memisa hadden gewerkt. Drieëntwintig jaar later, in 1996, vormt zijn geboortehuis de bestemming voor onze eerste gezamenlijke grote motorreis door Afrika. Het blijft niet bij deze ene reis. Maar als we kinderen krijgen, zijn we even klaar met avontuurlijke tochten. Toch blijft het immense continent lokken.

Begin 2010 ontstaat het plan om met het gezin met een ‘mobile home’ vanuit Nederland in etappes door Afrika te trekken. Moyo heeft het jaar ervoor twee weken met Nederlandse collega-orthopeden in een ziekenhuis in Ghana gewerkt. Hij regelt dat hij in datzelfde ziekenhuis aan het einde van onze reis weer twee weken gaat werken en dat we daarna onze auto daar een tijdje mogen stallen. Een win-winsituatie dus. Met ons werk (Moyo is orthopedisch chirurg in het UMC, ik ben redacteur voor de vereniging voor volwassenen met ADHD) en school kunnen we regelen dat we in het najaar tien weken weg mogen. Levi, onze oudste, zit dan net in groep 3 en krijgt schoolwerk mee.

Lees verder (pdf).

AA01-2016p040-043

Delen