Inflatie haalt spaarrente in

Nu de inflatie stijgt en de spaarrente daalt, smelt uw spaarsaldo weg als sneeuw voor de zon. Hoe kan uw vermogen de geldontwaarding voor blijven? 

 

 

 

Sparen wordt steeds onaantrekkelijker. Waar het CBS meldt dat de inflatie eind 2012 opliep naar 2,9 procent, is de spaarrente op een vrij opneembare rekening gedaald naar 2,4 procent. Dit blijkt uit gegevens van de website spaarrente.nl. Elke euro spaargeld wordt op deze wijze jaarlijks 0,4 procent minder waard. Wie door sparen de inflatie van 2,9 procent wil verslaan, is aangewezen op termijndeposito’s voor een langere periode. Wie naast de inflatie ook nog te maken heeft met de vermogensrendementsheffing van 1,2 procent, moet op zoek naar een spaarrente van ruim 4,1 procent. Een dergelijke rente wordt pas aangeboden voor spaardeposito’s met een looptijd vanaf 15 jaar.

De lage spaarrentes werpen de vraag op waarmee dan wél rendement kan worden gemaakt. Afgaande op het afgelopen jaar luidt het antwoord op die vraag: aandelen. De risicovolle belegger die vorig jaar zijn geld stak in een wereldwijde aandelenindex was stukken beter af dan de veilige spaarder: het rendement van de MSCI World Index bedroeg in 2012 zo’n 13,7 procent.
Wilt u werken aan uw financiële toekomst, maar twijfelt u over de precieze spaar- of beleggingsvorm die u hiervoor moet kiezen? De bancair adviseur van VvAA staat u graag terzijde. Voor eenpersoonlijk adviesgesprek kunt u contact opnemen via VvAA ledenservice, 030 247 47 89. Meer informatie vindt u op www.vvaa.nl/vermogensvorming.

Delen