Ingehaald door de toekomst

Is apotheek De Zwaantjes in Westmalle de apotheek van de toekomst? Zo wordt het wel gepresenteerd op VTM Nieuws. Deze apotheek zit vol met technologische snufjes, lezen we in de berichtgeving. In het bijbehorende filmpje zien we wat daarmee wordt bedoeld. Apotheker Anke Verlinden vertelt daarin over het grote beeldscherm waarop in beeld kan worden gebracht wat allemaal aan apotheekproducten beschikbaar is op de markt.


Persoonlijk zou ik me daar toch wat ongemakkelijk bij voelen als ik kom vragen welk product ik het best kan gebruiken om snel van mijn voetschimmel af te komen. Ze vertelt ook dat het product dat de klant wenst met een druk op de knop door een robot tevoorschijn kan worden getoverd. Leuk, maar is het ook bijzonder of onderscheidend? Ik durf de stelling aan dat hierin niet het nieuwe verdienmodel besloten ligt waarnaar de openbare farmacie op zoek is.

In het filmpje worden we ook geïnformeerd over kluisjes bij de ingang van de apotheek. Mensen kunnen hier – met een code die ze via hun smartphone ontvangen – hun herhaalmedicatie ophalen. Iets wat op veel plaatsen al lang bestaat natuurlijk. Sterker nog, er hoeft niet eens een apotheek achter dat kluisje te zitten. Het kluisje in de plaatselijke supermarkt neerzetten is nóg klantvriendelijker. Verder krijgen we te horen over een bloeddrukmeter en een aparte ruimte voor advies. Wederom zaken die al lang gemeengoed zijn in de openbare farmacie.

Een grapje uit mijn schooltijd was: “Als de wereld vergaat verhuis ik naar België, want daar gebeurt alles vijf jaar later.” Flauw natuurlijk, maar ik ontkwam er niet aan eraan terug te denken.

Delen