Ingehaald door de toekomst

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

Is apotheek De Zwaantjes in Westmalle de apotheek van de toekomst? Zo wordt het wel gepresenteerd op VTM Nieuws. Deze apotheek zit vol met technologische snufjes, lezen we in de berichtgeving. In het bijbehorende filmpje zien we wat daarmee wordt bedoeld. Apotheker Anke Verlinden vertelt daarin over het grote beeldscherm waarop in beeld kan worden gebracht wat allemaal aan apotheekproducten beschikbaar is op de markt.


Persoonlijk zou ik me daar toch wat ongemakkelijk bij voelen als ik kom vragen welk product ik het best kan gebruiken om snel van mijn voetschimmel af te komen. Ze vertelt ook dat het product dat de klant wenst met een druk op de knop door een robot tevoorschijn kan worden getoverd. Leuk, maar is het ook bijzonder of onderscheidend? Ik durf de stelling aan dat hierin niet het nieuwe verdienmodel besloten ligt waarnaar de openbare farmacie op zoek is.

In het filmpje worden we ook geïnformeerd over kluisjes bij de ingang van de apotheek. Mensen kunnen hier – met een code die ze via hun smartphone ontvangen – hun herhaalmedicatie ophalen. Iets wat op veel plaatsen al lang bestaat natuurlijk. Sterker nog, er hoeft niet eens een apotheek achter dat kluisje te zitten. Het kluisje in de plaatselijke supermarkt neerzetten is nóg klantvriendelijker. Verder krijgen we te horen over een bloeddrukmeter en een aparte ruimte voor advies. Wederom zaken die al lang gemeengoed zijn in de openbare farmacie.

Een grapje uit mijn schooltijd was: “Als de wereld vergaat verhuis ik naar België, want daar gebeurt alles vijf jaar later.” Flauw natuurlijk, maar ik ontkwam er niet aan eraan terug te denken.

5 Reacties Reageer zelf

 1. jc kortekaas
  Geplaatst op 16 december 2015 om 09:38 | Permalink

  Het is zinloos om ontwikkelingen in het zuidelijk koninkrijk of bij de oosterburen als voorbeeld te stellen.

  Wet-en regelgeving in de gezondheidszorg is een nationaal product.

  Zo kennen die landen geen drogisten of supermarkten die NSAID’s verkopen.

 2. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 16 december 2015 om 09:42 | Permalink

  Wet- en regelgeving mogen dan nationale producten zijn, maar dat neemt niet weg dat de openbare farmacie zowel in Nederland als in België nadenkt over innovatie. En een robot in gebruik nemen of een wachtruimte creëren voor een persoonlijk gesprek met de patiënt hebben weinig met die wet- en regelgeving te maken.

 3. jc kortekaas
  Geplaatst op 16 december 2015 om 10:05 | Permalink

  In Belgie en Duitsland is de apotheker apotheker&drogist.
  Dat is wetgeving.

  In beide landen kennen ze niet de Zorgverzekeringswet, die bepaalt dat de private ZN-klonen verantwoordelijk zijn voor de bereikbaarheid van de gezondheidszorg.

  Wachtruimtes en robots zijn hulpmiddelen, net als kassa’s&computers.

 4. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 16 december 2015 om 10:16 | Permalink

  In Nederland kennen we ook apotheken die zich veel breder profileren dan met de apotheekfunctie alleen en die bij het betreden van de winkel meer op een drogisterij lijken dan op een apotheek.

 5. jc kortekaas
  Geplaatst op 16 december 2015 om 10:21 | Permalink

  Klopt. Maar in Nederland kunnen apotheken desgewenst doorverwijzen naar de drogist. In Belgie en Duitsland moeten ze de drogist zelf invullen.