Inhaalzorg en zinnige zorg

Het wordt spannend om te bezien met welk plan voor inhaalzorg demissionair minister Hugo de Jonge volgende maand komt, in samenwerking met de Federatie Medisch Specialisten en V&VN. De chirurgen willen wel opereren, daar zit niet het grootste probleem. Maar ook moeten voldoende andere ziekenhuisprofessionals beschikbaar zijn. En voor de nazorg is de inzet van huisartsen, thuiszorg, wijkverpleegkundigen en fysiotherapeuten vereist. Bovendien moeten de ziekenhuizen ook nog reguliere zorg kunnen leveren en nog steeds COVID-zorg. Een flinke kluif dus, dat plan.

Het goede nieuws is dat niet alle 340.000 tot 380.000 in de afgelopen tijd gemiste operaties hoeven te worden ingehaald, maar ‘slechts’ 170.000 tot 200.000. Al is het woord ‘goede’ natuurlijk relatief, want patiënten kunnen ook in de tussenliggende tijd zijn overleden.

‘Niet alle gemiste operaties hoeven ingehaald te worden’

Het wetenschappelijk interessantste gegeven is echter de bevinding dat een deel van de operaties niet meer nodig is omdat de klachten inmiddels zijn overgegaan of omdat patiënten voor een andere behandeling hebben gekozen. In het kader van never waste a good crisis biedt dit gegeven een uitgelezen kans om te onderzoeken wat hier achter ligt, en welke lessen over zinnige en onzinnige zorg eruit kunnen worden getrokken.

Delen