Inside Passage naar Alaska

De Inside Passage tussen het Canadese Vancouver en het zuidwesten van Alaska behoort tot de beroemdste zeeroutes ter wereld. Reisjournalist Henk Bouwman maakte de gelijknamige cruise: een zeereis langs overweldigende natuur en havenplaatsjes met een heel eigen sfeer. 

Tekst: Henk Bouman

De Inside Passage, ruim twee eeuwen geleden door de Britse kapitein en ontdekkingsreiziger George Vancouver in kaart gebracht, is een zeeroute van Vancouver naar Zuidwest-Alaska die voor een groot deel loopt via kanalen, meren en binnenzeeën. Voor ons, cruisepassagiers, heeft het, merken we, zo zijn voordelen dat de route
door eilandenreeksen wordt afgeschermd van de Grote Oceaan: het zeewater is er rustiger en we hebben regelmatig aan beide kanten zicht op baaien, inhammen, eindeloze bossen en bergen. Zo ook in de Strait of Georgia, de 240 km lange doorgang tussen het Canadese Vancouver Island en het vasteland van British Columbia. Pas na Vancouver Island komt aan bakboord open zee in zicht, al leert de kaart dat er ook híer nog heel wat eilanden liggen.

Lees verder (pdf).

06-2014p058-60

Delen