-
Volg ons ook via facebook
-
Laatste blogs
- Marjan Enzlin: Gewone mensen
- Frank van Wijck: Consequenties
- Dienie Koolen-Goossens: Wisselende contacten
- Frank van Wijck: Capaciteitsdiscussie
- Ignace Schretlen: Droomgedicht
- Frank van Wijck: Samen
Tip de redactie
Heeft u een onderwerp dat wij in Arts en Auto kunnen opnemen? Of wilt u bijvoorbeeld bij ons bloggen? Neem dan contact met ons op!
Investeren in kennis
Dienie Koolen-Goossens is zorgondernemer, logopedist en docent. Zij is bestuurlijk actief en heeft passie voor gezondheidszorg en onderwijs. Bekijk ook haar profiel op LinkedIn. Lees alle artikelen van Dienie Koolen-Goossens
Minister Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap maakte onlangs melding van een extra investering van 5 miljard euro de komende tien jaar voor hoger onderwijs en wetenschap. Hij gaf aan dat, met de opgaven waar we voor staan, kennis belangrijker is dan ooit. Ook noemde hij dat ons systeem van onderzoek al jaren onder druk staat.
Er worden drie uitgangspunten genoemd voor de investeringen (bron Ministerie OCW):
Wat punt drie betreft, zijn die sectoren nu volop aanwezig in de zorg, onderwijs maar ook wat betreft klimaattransitie en op zoveel gebieden meer. En daarvoor geldt ook zeer zeker aandacht voor het Middelbaar Beroeps Onderwijs. Gelukkig investeert de overheid via het Groeifonds ook daarbij in digitalisering, leven lang leren en publiek-private samenwerking.
Bij investeren in kennis en innovatie is valorisatie van belang: de verantwoordelijkheid om nieuwe inzichten tot nut te maken voor de maatschappij. Het wordt zelfs naast onderwijs geven en onderzoek doen als kerntaak genoemd. Het doel van onderzoek duidelijk voor ogen hebben, inspraak van belanghebbenden en het delen van kennis werpen vruchten af.
Het meer inzetten op vaste contracten in het onderwijs is belangrijk. Net als een omgeving waarin studenten goed gedijen. Er leven veel vraagstukken die we samen moeten oplossen voor onze toekomst. Geld is niet het enige dat van belang is, maar helpt zeker om gunstige situaties voor verbetering te scheppen. Mensen moeten geïnspireerd raken en tijd krijgen voor vernieuwing, innovatie. Door drukte in vele sectoren is de bereidheid tot het aanbieden van stageplekken en meewerken aan onderzoeken helaas ook verminderd. Hopelijk komt daar ook weer ruimte voor.
Op televisie zag ik in het programma Tegenlicht een mooi interview met Carlo van de Weijer en Maarten Steinbuch van TU Eindhoven over innovatie. Het ging over mobiliteit, zoals over de zelfrijdende auto en de mogelijkheden en beperkingen daarvan. Op de snelweg zal het inzetten ervan snel kunnen, maar daarbuiten zijn nog te veel factoren onvoorspelbaar. Steinbuch wilde echter wel als hij hulpbehoevend werd daarmee naar het ziekenhuis kunnen rijden. Van de Weijer zag dat minder zitten en hij wees op het belang van iemand die je dan ook naar binnen brengt.
De daaropvolgende uitspraken over het belang van innoveren intrigeerden me ook: Het stenen tijdperk kwam niet ten einde omdat men geen stenen meer had, maar omdat er iets beters gevonden werd.
Voor investeren in iets beters staan we natuurlijk altijd open. Goed dat daar de middelen voor komen.
Delen:
Gerelateerde artikelen: