Inwonen bij de zorgverzekeraar

Nog even voor de zekerheid de datum gecheckt, maar het was toch echt geen 1 april gisteren. Ik kan dus helaas alleen maar concluderen dat ondernemer Aad Ouborg het meende toen hij gisteren in de Volkskrant zei dat hij de afgedankte cellen in de Koepelgevangenis in Breda wil gaan verhuren aan armlastige senioren. ‘U gaat direct naar de gevangenis’, niet echt de aanzet tot een nieuwe start. Bovendien wil Ouborg de ruimten gaan verhuren aan twee mensen per cel. Persoonlijk vind ik 65-plussers wat oud voor celdeling. En tegen een maandhuur van € 870,- vind ik het ook niet echt een goedkope oplossing. Wat Ouborg voor dat bedrag gaat bieden, is nog onduidelijk. Geen maaltijdvoorziening in ieder geval en ook geen hulp bij persoonlijke verzorging. Maar een ‘pakket basiszorg’ kan er wel af. Dat mag ook wel voor dat bedrag. Maar ik ben toch geneigd om te zeggen: geef mijn portie maar aan fikkie.

Serieuzer vind ik het plan van zorgverzekeraar CZ om te investeren in luxe verpleeghuizen voor Alzheimerpatiënten. Daarbij kan ik mij wel wat voorstellen. Ik weet het: die andere zorgverzekeraar – DSW – kreeg in 2010 forse kritiek toen die een belang nam in het Vlietland Ziekenhuis. “Valse concurrentie”, riepen de critici toen om het hardst. Maar sindsdien hebben we daar niets meer van gehoord, dus blijkbaar zal dat toch wel meevallen.

Misschien moeten we als samenleving maar eens nadenken over een nieuwe verhouding tussen zorgverzekeraar en verzekerde. Een rol voor de zorgverzekeraar als partij die van de wieg tot het graf voor ons zorgt, gaat wellicht wat te ver. Maar op je oude dag bij de zorgverzekeraar inwonen, vind ik nog niet zo’n gekke gedachte.

Delen